X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Alegerile prezidențiale: De la atacuri cibernetice la mituirea electoratului

17 noi. 2020,, 18:02   Analitică
24708 7

La alegerile prezidențiale-2020, cetățenii Moldovei din diasporă, la fel ca și locuitorii Transnistriei, au stabilit noi recorduri istorice de prezență la urnele de vot. Cu aceste categorii de electorat au legătură și o mare parte din încălcările înregistrate pe 15 noiembrie în procesul electoral. Observatorii atrag atenția la o serie de incidente care au stricat în mod semnificativ imaginea de ansamblu.

După numărarea voturilor, CEC a anunțat victoria candidatului Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, care va deveni prima femeie președinte din istoria țării. Acestea sînt date preliminare, iar rezultatele finale vor apărea după primirea fizică a proceselor verbale din partea comisiilor electorale. CEC are cinci zile pentru a face bilanțul, care urmează să fie transmis spre aprobare Curții Constituționale.

Președintele în exercițiu, Igor Dodon, și-a felicitat contracandidata cu prilejul victoriei, menționînd că punctul în procesul electoral încă nu a fost pus. Potrivit lui, "staff-ul electoral a înregistrat un număr fără precedent de nereguli, inclusiv transportarea și mituirea electoratului, obstacole în procesul de votare a alegătorilor din Transnistria, implicarea directă în alegeri a funcționarilor occidentali și altele. Dodon și-a anunțat intenția de a contesta în instanța de judecată rezultatele alegerilor șefului statului, în același timp, el a cerut susținătorilor săi să nu iasă la acțiuni de protest.

Operațiunea ”Mobilizarea în masă”

Potrivit CEC, la vot au participat peste 1,6 milioane de cetățeni sau 52,6% din populația cu drept de vot. Dintre aceștia, peste 260 de mii au profitat de acest drept în alte țări, ceea ce reprezintă cel mai mare număr din momentul organizării secțiilor de votare peste hotare. Totodată, circa 32 de mii de cetățeni au venit să voteze din localitățile din stînga Nistrului, stabilind, la fel, un nou record.


Potrivit rezultatelor preliminare, anunțate de CEC, după procesarea tuturor buletinelor de vot, președintele Partidului "Acțiune și Solidaritate", Maia Sandu a obținut o victorie cu 57,75% din voturi față de 42,25% ale candidatului independent, președintelui în exercițiu, Igor Dodon. Potrivit datelor CEC, peste hotare Sandu a fost susținută de peste 92% din cetățenii Moldovei. Totodată, aproape fiecare al șaselea moldovean, din numărul total de alegători care au votat, a participat la alegerile din altă țară.

Procesul electoral a fost urmărit de peste 2 mii de observatori naționali și internaționali, printre care reprezentanți ai OSCE, UE, CSI și altor structuri. Toți aceștia au înregistrat o activitate sporită a electoratului în comparație cu primul tur de scrutin, precum și o bună respectare a măsurilor anticoronavirus. Majoritatea observatorilor au constatat o atmosferă liniștită la alegeri, un proces corect și pașnic al votării. Ei nu au identificat încălcări semnificative și sistemice – cel puțin cele care ar putea avea un impact semnificativ asupra constatărilor privind legitimitatea alegerilor și conformitatea acestora cu cerințele democratice internaționale.

Cu toate acestea, observatorii au atras atenția asupra unei serii de incidente care au înrăutățit în mod semnificativ imaginea de ansamblu. Reprezentanții Biroului pentru instituții democratice și drepturile omului al OSCE au menționat în mod special că în turul doi s-a observat o retorică negativă, campaniile de data aceasta fiind mai negative în comparație cu primul tur. Potrivit lor, unele materiale de agitație au fost foarte negative și au semănat scindare în societate.

Al doilea tur al alegerilor prezidențiale a fost marcat de mobilizarea în masă a alegătorilor, atît în Moldova, cît și în străinătate. În mai multe țări s-au observat aglomerări, iar la secțiile de votare s-au format cozi care s-au întins pe cîțiva kilometri. În toiul procesului de votare a fost recepționat un mesaj despre existența unei bombe la secția de votare nr. 1/349 din Frankfurt, probabil cea mai aglomerată din străinătate, unde mii de moldoveni stăteau la o coadă infinită. După verificarea de către serviciile specializate germane, o oră și ceva mai tîrziu, procesul de votare a fost reluat: mesajul s-a dovedit a fi fals.

La mai multe secții din străinătate s-au terminat buletinele de vot, din acest motiv șapte dintre ele și-au încheiat activitatea cu mult înainte de termenul prevăzut: în Germania, Marea Britanie, Franța și Italia. Cu toate acestea, mulți alegători cărora nu le-au ajuns buletine au reușit să voteze. CEC i-a îndemnat să meargă la secțiile mai puțin solicitate în aceleași orașe sau în apropiere. După prezentarea rezultatelor preliminare ale alegerilor, CEC a anunțat despre intenția de a efectua consultări ample pentru a lua decizii concrete privind îmbunătățirea cadrului juridic în vigoare.

Nu te poți ascunde în liste?

Votul din turul doi a fost marcat de atacurile cibernetice asupra Sistemului informațional automatizat de stat (SIAS) "Alegeri", elaborat pentru automatizarea proceselor de totalizare a votului. Atacurile cibernetice asupra infrastructurii CEC au continuat pe 15 noiembrie timp de cinci ore. Potrivit CEC, cu sprijinul serviciilor de securitate cibernetică, s-a reușit înlăturarea acestor atacuri și nu au avut un impact negativ semnificativ asupra organizării alegerilor. În plus, au existat situații de întrerupere pe termen scurt a Internetului și a energiei electrice, problem care au fost înlăturate operativ.

Multe pretenții au apărut și în privința listelor electorale. Astfel, într-un sector din sectorul Rîșcani al capitalei, un cetățean a observat că în listele de bază a fost inclusă o persoană decedată, care avea aceeași adresă de reședință ca și el. La aceeași secție, un alt alegător a constatat că, potrivit listelor de bază, el a votat la 1 noiembrie, deși el susține că nu a votat în primul tur. Ștampila "votat" de pe documentul său, de asemenea, lipsea. Iar, spre exemplu, o cetățeană din Republica Moldova care locuiește în SUA, la biroul electoral din New York a fost informată că deja a votat în Moldova.

Totodată, potrivit organelor de drept, la Ceadîr-Lunga și Comrat au fost înregistrate mai multe tentative de a vota repetat. Acestea au fost depistate cu ajutorul sistemului în trei etape de control al votării duble: verificarea documentelor, aplicarea ștampilei în fișa de însoțire și introducerea datelor în sistemul electronic, care vă permite să vedeți unde este înregistrat alegătorul și unde a votat. Aceste cazuri sînt investigate de organele de drept.

Potrivit Registrului de Stat al alegătorilor, numărul electoratului în Moldova continuă să crească, deși într-un ritm mai lent decât în anii precedenți. Experții explică creșterea numărului total de alegători, în special, prin creșterea electoratului fără reședință/înregistrare și a transnistrenilor, în timp ce numărul de alegători din alte unități administrativ-teritoriale, în general, scade. Potrivit CEC, Registrul conține informații despre cetățenii RM cu drept de vot care locuiesc în localitățile din stînga Nistrului, iar majorarea numărului de alegători din Transnistria este legată de eliberarea actelor populației de pe acest teritoriu.

PR negru și comportament nedemn

Potrivit lui Pavel Postică, reprezentantul Asociației Promo-LEX, care a trimis la alegeri mai mult de 600 de observatori, la multe secții au existat probleme cu încălzirea, cu accesul persoanelor cu dizabilități, iar în unele cazuri au fost observate deficiențe în funcționarea SIAS "Alegeri" și obstacole intenționate în supravegherea procesului de votare. Postică a menționat mai multe cazuri de plasare a materialelor publicitare, afișelor și panourilor electorale în apropiere de secție, fapt interzis, precum și de agitație electorală sau PR negru la locul votării, pentru a încuraja alegătorii să facă o anumită alegere.

În satul Cioburciu, raionul Ștefan Vodă, au fost desfășurate o întreagă investigație pentru a stabili proprietarul buletinului de vot cu ștampila aplicată găsit în cabina de vot. După discuții cu cei prezenți, membrii Biroului Electoral au ajuns la concluzia că au identificat alegătorul care a uitat buletinul. Acest a fost telefonat și a fost rugat să se întoarcă la secție. La început, cetățeanul nu a recunoscut că a uitat buletinul de vot, însă după discuția cu președintele biroului electoral el a decis să-l arunce în urna de vot. În tot acest timp, cabina de vot a fost data la o parte, iar președintele biroului a stat lîngă ea și a asigurat siguranța buletinului de vot descoperit.

Organele de drept au primit circa o mie de sesizări din partea reprezentanților legali ai candidaților care au participat la turul doi al alegerilor prezidențiale, dintre care 650 au legătură cu transportarea organizată a alegătorilor. Alte 300 de plîngeri au vizat încălcarea ordinii publice și a cazurilor de neînțelegere între alegători. Informația a fost comunicată în cadrul unui briefing de către șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției (IGP), Marin Maxian.

Potrivit acestuia, o serie de cereri au legătură cu cazurile de suspiciuni justificate de corupere a alegătorilor, agitația electorală, utilizarea mijloacelor și a proprietății de stat, blocarea drumurilor, încercări de a fotografia buletinele de vot, precum și cazuri de comportament neadecvat, agresiune, încercări de a pune presiune asupra membrilor birourilor electorale. Maxian notează că pe 15 noiembrie a fost nevoie de intervenția angajaților IGP în mai mult de 300 de cazuri.

Mai multe persoane s-au adresat la poliție și au comunicat că atunci cînd stăteau la coadă pentru a-și exercita dreptul de vot, au fost intimidați de persoane în civil, care nu au nimic de-a face cu alegerile, dar se aflau la secțiile de votare. Potrivit lui Marin Maxian, oamenii legii au verificat zvonurile precum că la Briceni medicii ar fi fost la serviciu și ar fi oferit certificate medicale pentru a vota la locul aflării, însă acestea nu au fost confirmate. Polițiștii care au sosit la fața locului pentru verificare au depistat că instituțiile medicale sînt închise.

Reprezentantul IGP a comunicat că sosirea persoanelor la secțiile de votare din întreaga țară a fost strict controlată de echipele mobile de poliție și Agenția Națională Transport Auto. Potrivit lui, cu excepția curselor regulate, nu a fost permisă deplasarea vehiculelor cu o capacitate mai mare de opt pasageri. Poliția a înregistrat și verificat toate încălcările depistate în procesul electoral.

”Чемодан, вокзал, Россия!”

Totodată, o mulțime de pretenții din partea ambilor concurenți electorali se referă anume la transportarea organizată a alegătorilor și la remunerarea pentru votul acordat. Ca și în primul tur al alegerilor prezidențiale, mai multe incidente au avut loc la secțiile de votare, unde au venit să voteze locuitorii Transnistriei. În special, în Varnița, raionul Anenii Noi, au fost deschise patru secții de votare pentru cetățenii din această regiune. La punctul de control Varnița-Bender politicienii și foștii combatanți au încercat să urmărească dacă există o transportare organizată a alegătorilor. Ei au înregistrat numerele de înmatriculare ale mașinilor care trec prin acest punct pentru a se asigura că nu circulă de două-trei ori. Unor mașini cu numere transnistrene care au efectuat curse repetate nu li s-a permis intrarea în Varnița.

Printre activiști și de această dată a fost deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Igor Grosu, care a blocat în primul tur accesul mașinilor la secțiile de votare. El a declarat că va depune plîngere în legătură cu transportarea organizată la secțiile de votare din regiunea transnistreană. Potrivit lui, de data aceasta au fost folosite autobuze de curse.

Deputații socialiști Corneliu Furculiță și Nicolae Pascaru au vizitat mai multe secții de votare. La Varnița au avut loc o dispută aprinsă cu foștii combatanți, care au folosit expresii indecente în privința actualului președinte Igor Dodon. Apoi, combatanții au huiduit Observatorul internațional la alegeri, deputatul Dumei de stat a Federației Ruse, Artem Turov. În timp ce deputatul rus discuta cu reprezentanții mass-media, oamenii din mulțime strigau: "Bine ați venit în Moldova ocupată", "Haideți, la revedere!", "Чемодан, вокзал, Россия!”.

Acțiunile violente din Varnița, unde accesul la secție a fost blocat, au fost condamnate de CEC, menționînd într-un comunicat de presă că "au fost implicați oameni din rîndul localnicilor și veteranilor care au încercat să pună în pericol procesul electoral". "Regretăm faptul că pentru soluționarea conflictului a fost nevoie de intervenția angajaților organelor de drept, pentru a asigura exercitarea dreptului de vot al alegătorilor din localitățile de pe malul stîng al Nistrului", a declarat CEC, menționînd că împiedicarea exercitării dreptului la vot poate fi pedepsită din punct de vedere administrativ și penal.

Situația din Varnița a rămas tensionată pe tot parcursul zilei. La punctul de trecere izbucneau conflicte între cetățenii care veneau de la Bender la votare și localnici, precum și veterani care urmăreau fluxul de mașini. În unele cazuri a fost nevoie de intervenția poliției pentru a calma părțile aflate în conflict. Polițiștii au format un cordon între cele două grupuri, iar la fața locului au sosit zeci de ofițeri ai detașamentului special Fulger.

Pe podul din satul Sănătăuca, Raionul Florești, unde au votat și locuitorii din stînga Nistrului, persoane necunoscute au aruncat pe drum bucăți de sîrmă ghimpată. În consecință, mai multe mașini și-au deteriorat anvelopele, inclusiv mașinile poliției. În această localitate, un grup de veterani, de asemenea, urmăreau circulația transnistrenilor la secțiile de votare.

Achitări ”conform listei”

Pe rețeaua socială, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Sergiu Litvinenco, a declarat despre o posibilă fraudă la secția de votare din Hagimus (raionul Căușeni), unde au votat și cetățenii din stînga Nistrului. Potrivit lui, conducătorilor auto care au organizat transportarea transnistrenilor li s-a promis cîte 500 de lei, iar pasagerilor care au votat - cîte 400 de lei. Deputatul a cerut directorului Centrului Național Anticorupție (CNA) să efectueze o investigație urgentă, deoarece, potrivit lui, un angajat al instituției a încercat să împiedice activitatea polițiștilor. Direcția Securitate Internă a CNA a infirmat imediat orice implicare în incident.

Despre cazurile presupusei coruperi a alegătorilor și transportării lor organizate anunță și Promo-LEX. Pavel Postică a informat că la Bender observatorii au observat alegătorii care au votat din regiunea transnistreană, care s-au îndreptat spre unul din magazine. Acolo, la prezentarea fișei de însoțire cu ștampila specială aplicată la alegerile prezidențiale, aceștia au primit cîte 400 de lei. Pentru aceasta, ei trebuiau să înscrie într-o listă. Potrivit observațiilor, erau plăți doar cei care s-au înregistrat pe listă înainte de alegeri. În Cocieri, alegătorii discutau între ei o situație similară.

Observatorii Promo-LEX au menționat cîteva zeci de cazuri de transportare organizată a persoanelor. Cea mai răspîndită a fost utilizarea acelorași mijloace de transport care efectuau călătorii multiple sau, în unele locuri, a transportului cu o capacitate de peste opt persoane. Se comunică că asemenea situații au fost observate la secțiile de votare din Căușeni, Rîșcani, Călărași, Cimișlia, Dubăsari, Florești, Anenii Noi etc.

Într-o înregistrare video postată pe Internet, mai multe persoane care au ajuns la secțiile de votare din Camenca transnistreană confirmă că sînt aduse în mod organizat. "În Camenca ne-a fost organizat transport la secțiile de votare. Am venit gratis. Dacă nu ne-ar fi fost plătit transportul, nu aș fi venit", a spus un alegător de pe malul stîng al Nistrului.

Este timpul să ”ieșim din tranșee”

Acuzațiile de mituire și transportare a electoratului au răsunat și din partea opusă. Pe Internet au apărut mai multe videouri, în care se vede cum alegătorii din regiunea din stînga Nistrului ar fi achitați pentru a vota în favoarea Maiei Sandu. Unul dintre ele din canalul Telegram Lustratia demonstrează cum locuitorii Transnistriei sînt transportați organizat la secțiile de votare și plătiți pentru a vota pentru un anumit candidat. "Pentru vot se dau cîte 700 de ruble transnistrene - circa 740 de lei (video a fost transmis de un utilizator care se afla în microbuz)", a scris autorul canalului Telegram.

Politologul Ernest Vardanean este convins că provocările din Transnistria au fost organizate intenționat pentru a distrage atenția de la aducerea masivă a cetățenilor la secțiile de peste hotare. "Este o distragere conștientă a atenției publice și a mass-media (care acum înseamnă aceeași lucru) de la subiectul aducerii masive, a mii de cetățeni ai Moldovei la secțiile de votare situate în Europa, în pofida carantinei în aceste țări", a scris Vardanean în postarea său pe canalul telegram. Potrivit lui, opoziția a reușit într-o oarecare măsură să acopere acțiunile care au loc în Europa. Cu aceleași concluzii a venit pe pagina sa de pe rețelele de socializare și președintele Partidului "Наши", Mihail Ahremțev.

Pe Internet puteți găsi cu ușurință o mulțime de fotografii și cadre video cu importul masiv al reprezentanților diasporei la secțiile de votare - în Israel, Italia, Germania, Franța, Marea Britanie și alte țări. Într-unul din canalele telegram a fost publicată o înregistrare cu modul în care la Londra unii alegători sînt aduși organizat la alegeri cu microbuzele și sînt introduși în interior, ocolind rîndul, votarea nu durează mai mult de 15 minute.

Cu toate acestea, potrivit observatorilor, toate aceste incidente nu au putut avea un impact semnificativ asupra imaginii finale. Fostul vicepremier și ministru al Economiei al Moldovei, Alexandru Muravschi, consideră că prezența ridicată a alegătorilor ridică întrebări privind legitimitatea președintelui ales. "Întreaga campanie electorală a scos la iveală un nivel înalt de răutate în societate, divizarea ei în tabere dușmănoase, precum și un nivel extrem de scăzut de cultură de comunicare chiar și din partea celor care, după profesiile lor, fac parte din intelectualitate. Alegerile au fost însoțite de multe încălcări grave din toate părțile. Dar putem ierta acest lucru, avînd în față exemplul SUA. Situația din RM depinde foarte mult de forțele externe, care deseori admit implicarea în treburile noastre interne într-o formă extrem de brutală", a menționat Muravschi pe pagina sa de pe rețelele de socializare.

După numărarea voturilor și anunțarea rezultatelor preliminare, experții și observatorii i-au îndemnat pe politicieni să "iasă din tranșee", să uite de luptă și să înceapă să lucreze în beneficiul cetățenilor și al statului.

Victor Surujiu

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?