X 
Transnistria stiri: 1307
Eurovision stiri: 494

Simfonia cinematică "Odyssey MD" în primă proiecție la Chișinău

16 noi. 2023,, 16:45   Afiș
2404 0

Pe 15 noiembrie a avut loc prima proiecție a filmului „Odyssey MD”.

Documentarul prezintă cronica vieții de zi cu zi în cele patru anotimpuri din Moldova.

„Odyssey MD este o simfonie cinematică, un eseu, o călătorie în care camera monitorizează cum viața se dezvoltă în diferite locații, orașe și sate de-a lungul ambelor maluri ale rîului Nistru”, menționează Pavel Brăila, regizorul documentarului „Odyssey MD”.

Motivația de a realiza acest film a apărut acum cîțiva ani, cînd Pavel lucra în Arhiva Națională și a descoperit că în ultimele trei decenii nu au existat actualizări vizuale referitoare la viața orașelor și satelor moldovenești, în timp ce pînă în 1986 documentarea era efectuată periodic. Astfel, se puteau găsi cu ușurință o mulțime de materiale filmate, pornind de la viața de zi cu zi a oamenilor, pînă la evenimente solemne etc.

„Prima idee care mi-a venit în minte a fost că peste 100 de ani, dacă cineva va dori să găsească ceva despre Moldova, persoana respectivă nu va găsi nimic și am realizat că orașul în care trăiesc, de fapt, este un gol negru”, spune Pavel. Acest lucru l-a convins să înceapă să lucreze la „Odyssey MD".


Filmările au fost realizate în perioada 2020-2021 în peste 100 de locații de pe ambele maluri ale rîului Nistru.

După etapa de post-producție, documentarul a fost prezentat la cîteva festivaluri internaționale printre care Krakow Film-Fest (Best Pitch Prize), Leipzig Filmfest 2022, Where East Meets West Trieste Filmfest 2023, Thessaloniki Film Fest 2023.

Documentarul „Odyssey MD” urmează să fie prezentat publicului larg în 2024.

4
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?