X 
Transnistria stiri: 1434
Preşedintele stiri: 4032

O expoziție în memoria maestrului Dumitru Peicev, inaugurată la Chișinău

12 feb. 08:30   Afiș
1927 0

O expoziție total neobișnuită, expresie a harului și recunoștinței a patru artiști: Tatiana Frunze, Alexandru Alavațchi, Natalia Nîș și Irina Cara a fost inaugurată la Biblioteca Științifică „Andrei Lupan” din capitală. Este intitulată „În căutarea picturii” și reprezintă omagiul autorilor adus memoriei regretatului maestru Dumitru Peicev.

„Expoziție de unicat care întrunește patru artiști absolut diferiți, cu diferită pregătire anterioară pînă la întîlnirea cu maestrul Peicev. În ceea ce ține de această expoziție, se vede cît de mult a influențat artistul creația unui tînăr, a dezvoltat personalități care nu au mers pe linia limitării, dar pe linia dezvoltării unor idei și unor concepte proprii”, a declarat criticul de artă, Victoria Rocaciuc, notează noi.md cu referire la moldova1.

Acest portret al lui Dumitru Peicev a fost pictat de Tatiana Frunze la o tabără de creație. Și alte lucrări le-a realizat fiind marcată de spiritul și viziunile regretatului maestru.

„Noi veneam la el în atelier, pictam și asta a fost cea mai bună școală pentru noi. Spunea despre Grigorescu, despre pictura franceză, despre Grecu”, a afirmat artistul plastic, Tatiana Frunze.

„Am expus lucrările pe care le-am pictat în ultimii trei ani chiar în atelierul maestrului Peicev. Îi sînt foarte recunoscătoare, ne-a învățat să iubim pictura, să ne aprofundăm în creație, să explorăm diferite tehnici”, a relatat artistul plastic, Natalia Nîș.


Personalitatea lui Dumitru Peicev a fost o sursă de inspirație și pentru Irina Cara. Renumitul artist a avut o mare influență asupra creativității ei, dovadă sînt lucrările prezentate în expoziție. La întîlnirile din atelier, la taberele de creație, la vernisajele colegilor, Dumitru Peicev era sufletul, motorul echipei, un generator de ide - își amintește Alexandru Alavațchi, marcat și el de comunicarea cu regretatul artist.

„Era o căutare permanentă, zilnică a unei noi soluții, noi viziuni la lucruri simple, aceeași natură statică, peisaj dar văzut prin altă prismă, cu alți ochi. - Ce țineți minte pentru toată viața? - Cred că sinceritatea și dragostea pentru pictură, cred și ideea de a iubi cu adevărat ceea ce faci”, a precizat artistul plastic, Alexandru Alavațchi.

Ideea de a organiza o expoziție în memoria lui Dumitru Peicev a apărut spontan. Aici si pe urmatorul Sincron aratam oameni care privesc,lucrari ce va impresioneaza pe dumneavoastra,drag- ă editor de imagine

„Era programată expoziția personala a Tatianei Frunze. După moartea pictorului, ea fiind discipola lui Dumitru Peicev a lansat ideea de a organiza omagiul în culori a patru discipoli”, a menționat curatorul expoziției, Tatiana Oprea.

Dumitru Peicev, supranumit „Cîntărețul în culori al Bugeacului”, s-a stins din viață pe 18 decembrie 2023, la vîrsta de 80 de ani.

2
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?