COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Templul vietnamez construit din 12.000 de sticle de bere

Templul vietnamez construit din 12.000 de sticle de bere

Pagoda Linh Phuoc este o adevărată operă de artă realizată din materiale reciclate, în mare parte din sticlă, dar și din resturi de teracotă și porțelan.

Și nu este de mirare că o mare parte din materialul de construcție provine din 12.000 de sticle de bere reciclate. Vietnamezii sînt unii dintre cei mai mari consumatori de bere din lume, scrie incredibila.ro.

Acest templu budist unic nu este doar un așezămînt de cult, ci este și un spațiu artistic. Figurile și mozaicurile sale originale, care spun povestea lui Buddha de la naștere pînă la atingerea stării de nirvana, ar putea părea, datorită esteticii, secvențe dintr-un film sau chiar o parte a moștenirii arhitecturale a marelui Antoni Gaudí.


Cunoscută în vietnameză drept Chua Ve Chai, care înseamnă „sticle sparte”, pagoda este dovada clară că reciclarea poate fi un mare aliat în slujba creativității artistice, în oricare dintre formele sale.

De parcă ar fi un puzzle tridimensional de proporții titanice, zeci de artiști au lucrat la proiectarea și alcătuirea mozaicurilor sale colorate, care îi surprind astăzi pe toți vizitatorii.

Această curioasă pagodă din materiale reciclate este situată la aproximativ 10 kilometri de centrul localității Da Lat, orașul vietnamez al florilor, unul dintre cele mai vizitate din această țară.

Este o adevărată oază de calm, înconjurată de cascade, lacuri și cîmpuri de flori. Este o enclavă care se mîndrește cu un climat temperat și rece chiar dacă se află în sudul Vietnamului.

Prin urmare, această regiune este cunoscută drept țara primăverii veșnice. Nu totul în Vietnam este haos și trafic infernal ca în Hanoi sau Ho Și Min.

Majoritatea turiștilor care vizitează astăzi Da Lat sînt vietnamezi, chinezi și alți asiatici, motiv pentru care acest templu încă trece neobservat de mulți vizitatori occidentali.

Cu toate acestea, eforturile de promovare a turismului dau roade și atît regiunea, cît și acest templu, în special, încep deja să apară în rutele vesticilor care vizitează Vietnamul.

Vizitarea acestui templu este o adevărată încîntare pentru ochi. Primul lucru care îți atrage atenția este uriașul dragon de 49 de metri care încununează intrarea.

În budism, dragonii simbolizează puterea și prosperitatea. Nu mai puțin de 12.000 de sticle de bere de sticlă au fost utilizate pentru construcția sa.

Pereții, tavanele și structurile creaturilor mitologice care pot fi văzute în templu, precum și turnurile acestuia, sînt realizate și cu bucăți de sticlă, pe lîngă porțelan și teracotă.

Linh Phuoc găzduiește și o statuie Bodhisattva cu înălțimea de 18 metri, care este decorată cu 600.000 de flori nemuritoare, stabilind un record mondial.

Dimensiunea sa este ieșită din comun, iar faptul că este acoperită cu atîtea flori de sticlă nu face decît să contribuie la impresia de grandoare pe care o lasă vizitatorului.

Iar lucrurile nu se opresc aici. Acest templu are omologate 11 recorduri în Vietnam, cum ar fi al celui mai înalt turn din țară, la 36 de metri înălțime, sau al celui mai mare clopot.

Deși materialele reciclate sînt din ce în ce mai des întîlnite la clădiri, monumente și sculpturi, adevărul este că în Asia de Sud-Est nu sînt la fel de comune ca în alte părți ale lumii.

Asta nu înseamnă că sînt imposibil de găsit. De fapt, cel mai vizitat oraș din lume, Bangkok, se mîndrește cu faptul că are unul dintre cele mai admirate temple budiste, Wat Arun, construit cu bucăți de porțelan chinezesc, rămase de pe vremea cînd se făcea negoț cu astfel de produse.

Desigur, templul din Vietnam ar putea fi singurul (sau unul dintre puținele) construit din sticle de bere. Este un lucru cu adevărat curios, mai ales pentru un edificiu religios.

În acest fel, oarecum poetic, o parte din esența Vietnamului a fost imortalizată în zidurile pagodei, deoarece în această țară berea este o instituție, o băutură cu rădăcini adînci în cultura populară.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load