TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Mold-street: Moldova coboară două poziţii în clasamentul digitalizării afacerilor

Mold-street: Moldova coboară două poziţii în clasamentul digitalizării afacerilor

Republica Moldova a coborît de pe locul 68 pe locul 70 din 115 în clasamentul digitalizării afacerilor Euler Hermes (EDI - Enabling Digitalization Index) elaborat de Euler Hermes, o companie de asigurări din Franţa.


Indicele EDI măsoară capacitatea și agilitatea țărilor de a ajuta companiile digitale să prospere, iar întreprinderile tradiționale să valorifice potenţialul digital, transmite mold-street.com.


Aceasta este a treia ediție a clasamentului (un scor de la 0 = cel mai rău la 100 = cel mai bun). Scorul se bazează pe cinci componente: eglementarea, cunoștințele, conectivitatea, infrastructura și mărimea.


Lider global este SUA, inclusiv graţie mărimii, urmate de Germania, Danemerca (un avans de 9 poziţii), Olanda şi Marea Britanie. În top 10 mai intră Singapore, Elveţia, Japonia, China şi Suedia.


Din fostul bloc socialist poziţia cea mai înaltă este ocupată de Estonia (26), Rusia se află pe 37, Romînia - pe 56, Georgia - pe 60, Ucraina - pe 64, iar Moldova - pe 70.


Studiul arată că în Moldova cea mai bună situaţie se atestă la capitolul reglementare şi conectivitate, iar cea mai proastă la mărimea pieţii şi infrastructură.


Autorii susţin că strategia cîștigătoare pentru cei care rămîn în urmă este concentrarea pe cunoștințe (abilități și capacități de inovare).


"Toate cercetările noastre arată aproape univoc, că din toate subcomponentele, cunoștințele revin sistematic ca un factor cheie al digitalizării: în cazul plafonului pieței tehnologice, cloud computing, big data și comenzi electronice, scorul de cunoștințe, care cuprinde indicatori de abilități (educație superioară și formare, competențele digitale) și capacitățile de inovare (cheltuieli în cercetare și dezvoltare, publicații științifice) sînt cele mai semnificativ corelate cu implementarea digitalizării", constată cei de la Euler Hermes.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load