Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Nicolae Eșanu: "Este strigător la cer lipsirea de dreptul de a fi ales în baza unui act contravențional"

23 ian. 12:07   Politică
2720 0

Nicolae Eșanu, fost secretar de stat la Ministerul Justiției, ex-reprezentant al Republicii Moldova la Comisia de la Veneția, și-a expus părerea în privința invalidării de către Curtea Constituțională (CC) a mandatului de deputat pe numele Svetlanei Popa.

În data de 16 ianuarie, judecătorii Înaltei Curți au respins validarea mandatului de parlamentar al Svetlanei Popa de pe listele blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), notează Noi.md.

"După mine, este strigător la cer - lipsirea de dreptul de a fi ales în baza unui act contravențional. Să nu confundăm cu condamnarea penală, dar și aici, dacă veți citi jurisprudența anterioară a CC și dacă vă veți uita ce se mai face în țările civilizate, veți vedea că nu orice sancțiune penală poate să justifice privarea persoanei de dreptul ei de a fi ales.

Mandatul este primit de către deputat de la popor. Și nu trebuie măcar să admitem ideea că CC cumva împarte mandate cui dorește. Magistrații le validează validează, dacă se întrunesc condițiile legii.

Este fundamentală abordarea, cînd te uiți să examinezi ce a decis cetățeanul și decizi ceea ce vrei tu", a spus Nicolae Eșanu în cadrul unei emisiuni televizate.

În iulie 2023, Svetlana Popa a fost recunoscută vinovată de comiterea contravenției – excesul de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu, fiind suspendată din funcția de consilieră municipală pentru o perioadă de opt luni.


Deputații BCS au emis un comunicat, în care au menționat că hotărîrea instanței cu privire la mandatul de consilier municipal, deținut anterior de Svetlana Popa, nu are tangențe și legătură juridică cu mandatul de deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Totodată, aceștia au precizat că se vor adresa la CEDO pentru a obține dreptate în acest caz.

21
0
0
2
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?