X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Un mandat de deputat validat și altul nu. Deciziile Curții Constituționale

16 ian. 13:01   Societate
4289 0

Curtea Constituțională (CC) a validat marți, 16 ianuarie, mandatul de deputat în Parlamentul R. Moldova, care îi revine candidatului supleant de pe lista Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Ion Poia. Totodată, judecătorii Înaltei Curți au respins validarea mandatului de parlamentar al Svetlanei Popa, de pe listele blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS).

Hotărîrea este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac și intră în vigoare la data adoptării. Președinta Înaltei Curți, Domnica Manole, a declarat că judecătorul Vladimir Țurcan a avut o opinie separată.

„(…) Avînd în vedere actele și lucrările dosarului, se admite parțial sesizarea Comisiei Electorale Centrale privind validarea a două mandate de deputat. Se declară ales în calitate de deputat în Parlamentul R. Moldova, cu validarea mandatului, domnul Ion Poia, pe lista Partidului Acțiune și Solidaritate.

Se respinge propunerea Comisiei Electorale Centrale de a valida mandatul de deputat în Parlamentul R. Moldova al doamnei Svetlana Popa, candidată supleantă pe lista Blocului Comuniștilor și Socialiștilor”, a declarat președinta CC, Domnica Manole, notează Noi.md cu referire la zdg.

Ion Poia este antreprenor și consilier în Consiliul raional Ungheni din partea PAS, iar Svetlana Popa este fosta vicepreședintă a fracțiunii Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) din cadrul Consiliului Municipal Chișinău (CMC) care a fost recunoscută vinovată de excesul de putere în dosarul planurilor urbanistice zonale (PUZ).


„(…) Vreau să aduc la cunoștința dumneavoastră că votul meu a fost un vot colegial. 33 de consilieri am votat decizia care a fost pregătită de administrația publică locală care a fost semnată, începînd cu executorul, primarul general și secretarul consiliului (…). Au fost deschise dosare la 33 de consilieri separat, deși avem un vot colegial. Din fericire, 32 de consilieri au obținut cîștig de cauză, numai eu sînt sancționată (…)”, a declarat Svetlana Popa în ședința Înaltei Curți.

În iulie 2023, Svetlana Popa a fost recunoscută vinovată de comiterea contravenției prevăzute de art. 313 Cod Contravențional – excesul de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu, fiind sancționată cu amendă de 3 mii de lei. Totodată, a fost suspendată din funcția de consilieră municipală pentru o perioadă de opt luni.

3
0
0
0
18

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?