X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Expert: E puțin probabil că PLDM va renunța la funcția de premier

27 iul. 2015,, 13:09   Politică
4169 2

Expert: E puțin probabil că PLDM va renunța la funcția de premier
Foto : europalibera.org

Pînă la proba contrarie, zvonul potrivit căruia PLDM ar putea ceda postul de prim-ministru PD-ului rămîne doar o ipoteză. Opinia aparține expertului politic de la Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale “Viitorul” Veaceslav Berbeca și a fost exprimată pentru NOI.md. Expertul se arată sceptic față de șansele materializării unui asemenea scenariu în condițiile în care Acordul politic de constituire a Alianței a fost deja semnat, iar funcțiile-cheie – partajate.

„Am auzit de acest scenariu chiar în perioada demiterii lui Chiril Gaburici, că ar exista posibilitatea ca PLDM să cedeze PD-ului funcția de premier. Și atunci, și acum sînt sceptic față de această versiune. PLDM are cele mai multe mandate în Parlament și e normal să vină cu o candidatura la funcția de premier. Din momentul în care a fost semnat Acordul de alianță, care prevede clar cărui partid și ce funcție îi revine, în cazul dat, acest acord trebuie revăzut și resemnat, iar asta ar complica mult lucrurile”, a punctat Veaceslav Berbeca.

În opinia expertului, decizia conducerii PLDM de a înainta „un candidat incomod” la funcția de premier, este o mișcare bine gîndită a formațiunii. Analistul se arată convins că cel mai probabil Maia Sandu va renunța la această nominalizare, întrucît nu va admite să fie un „premier de buzunar”. În contextul acestor disensiuni, susține Berbeca, există riscul ca criza politică să se aprofundeze, iar pînă la finele lunii iulie să nu avem un guvern învestit.

„Probabil această desemnare a fost o contramăsură, o reacție de răspuns a PLDM-ului la refuzul celor două partide de a susține candidatura lui Vlad Filat la funcția de premier. Putem spune că este o reacție și la alte acțiuni îndreptate împotriva PLDM-ului, în ultima perioadă. Cred că Maia Sandu va renunța, iar acest lucru va crea noi probleme în cadrul alianței, vedem că nu există un numitor comun și nici încredere între ei”, a specificat Berbeca.

Recent, liderul Mișcării Populare „Antimafie”, Sergiu Mocanu, a declarat că există o versiune potrivit căreia Vlad Filat va ceda PD-ului postul de premier, iar în schimb va obține funcția de spicher al parlamentului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?