Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

PLDM avertizează: Referendumul UE, o cale periculoasă pentru Moldova

19 mar. 17:22   Politică
4586 1

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) își exprimă opoziția fermă față de planul Președintelui Maia Sandu de a organiza un referendum pentru integrarea în Uniunea Europeană, transmite Noi.md

PLDM argumentează că societatea moldovenească este divizată și fragilă, iar un astfel de referendum ar fi irațional în contextul actual.

"Astăzi, urmare a politicii promovate de partidul de guvernare şi personal de Maia Sandu, societatea noastră este mai divizată şi mai fragilă decît oricînd. Organizarea unui referendum legat de viitorul nostru comun este mai mult decît irațională în situaţia în care societatea este una dezbinată. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, trebuie să înţeleagă că integrarea europeană nu este un joc. Perspectiva integrării în Uniunea Europeană nu este o chestiune trivială sau un joc politic - este un proces complex și de lungă durată, care implică transformări profunde în toate domeniile societății și necesită o abordare serioasă și responsabilă", menționează PLDM.

PLDM ţine să amintească guvernanților şi cu această ocazie despre faptul că Republica Moldova este deja ancorată în procesul de integrare europeană, astfel încît organizarea unui referendum la subiectul dat este pe de o parte inutilă, iar pe altă parte - extrem de periculoasă.

"Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, trebuie să conştientizeze şi riscurile legate de imixtiunea altor state neprietenoase ori grupări organizate în preconizatul proces. Aceste imixtiuni pot pune în pericol integritatea și suveranitatea Republicii Moldova. Reiterăm apelul nostru către guvernare de a renunța la organizarea acestui referendum. Şi dacă nu se iau în calcul argumentele logice, măcar să se ţină cont de procedurile legale. Constatăm că, deja la această etapă, s-au admis grave derogări procedurale. Competența privind organizarea unui astfel de proces revine Parlamentului, nu Președinţiei. Este esențial să respectăm procedurile democratice și să evităm deciziile unilaterale, care pot afecta grav viitorul țării noastre", menționează sursa citată.


Amintim că anterior Maia Sandu a propus ca referendumul să se desfățoare în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, lucru care a stîrnit un val de nemulțimiri, deoarece contravine prevederilor Constituției.

63
2
0
3
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?