Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4022

Ciurea despre modificările la Codul audiovizualului: Bătălia se va da între PD și PLDM

6 apr. 2015,, 15:29   Politică
3470 4
Ciurea despre modificările la Codul audiovizualului: Bătălia se va da între PD și PLDM
Foto : europalibera.org
Proiectul de lege privind interzicerea propagandei străine în Republica Moldova ar putea genera un conflict între cei doi parteneri de guvernare – PLDM și PD. De această părere este expertul IDIS „Viitorul”, Corneliu Ciurea, care prognozează că încercarea de a elimina un „propagandist” din exterior se va solda cu fortificarea unui „propagandist mediatic” în interiorul țării, notează NOI.md.

Într-un articol publicat pe site-ul Institutului „Politicon”, analistul relevă că, odată cu implementarea noilor prevederi, televiziunile mai sărace din zona de centru dreapta nu vor mai putea să țină pasul cu noile cerințe, lucru ce va favoriza un singur trust de presă.

„Astfel, o lege cu o intenție politică – eliminarea propagandei rusești – eșuează într-o banală luptă economică între posturile de televiziune mai bogate și cele mai sărace. Această bătălie (între PDM și PLDM) se dă de fapt în domeniul economiei politice – cel care va cîștiga pe piața mediatică va elimina concurentul și va avea cîștig de cauză în difuzarea propriei viziuni politice. De aceea, asistăm la un paradox tipic moldovenesc: eliminarea unui propagandist „pe extern” – posturile rusești – poate conduce la consolidarea unui propagandist mediatic „pe intern” – holdingul de la Moldexpo. De aici, lupta între Lucinschi și PDM”, a explicat Ciurea.

În opinia analistului, încercările de a exclude difuzarea buletinelor de știri rusești ar putea duce la apariția unor probleme interne și, în consecință, ar favoriza poziția prorusă. „Oare chiar propaganda rusească este atît de periculoasă, încît este necesar să pui sub lovitură stabilitatea guvernării, creînd un conflict între PLDM și PDM?”, se întreabă Corneliu Ciurea.

Precizăm că proiectul propus de un grup de deputați democrați și liberal-democrați prevede interzicerea retransmiterii în Republica Moldova a posturilor TV din ţările ce nu au ratificat Convenţia Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră. Totodată, proiectul instituie interdicția de "răspîndire a informaţiei autorilor anonimi sau surselor ce nu pot fi verificate". Ulterior, Vlad Filat a anunțat că PLDM își va retrage semnăturile de pe proiectul de lege, argumentînd că abordarea problemei este incorectă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?