Expert: Mesajul Comisiei de la Veneția convine ambelor tabere

Expert: Mesajul Comisiei de la Veneția convine ambelor tabere

După cum era de așteptat, avizul Comisiei de la Veneția a provocat strigăte de triumf în ambele tabere, este de părere analistul politic Nicolae Negru, citat de NOI.md.

Într-un editorial publicat în "Ziarul Național", Negru afirmă că această reacție era de așteptat: și PD, și partidele de opoziție s-au declarat, nu fără motive, satisfăcute de avizul Comisiei de la Veneția în chestiunea schimbării sistemului electoral. În opinia lui, satisfacția PD provine din faptul că poziția Comisiei a fost „diferită de cea din proiectul de raport” publicat de Reuters.

„Acceptînd și promițînd să țină cont de toate recomandările «tehnico-juridice», PD consideră că, de facto, Comisia de la Veneția nu pune piedici schimbării sistemului electoral, recunoscînd că este dreptul suveran al Republicii Moldova să ia o astfel de decizie. Dacă inițial experții considerau că, în condițiile actuale, introducerea sistemului electoral mixt este „nepotrivită”, ulterior ei au găsit că aceasta nu este „recomandabilă” sau „oportună”. E, într-adevăr, o oarecare diferență, dar e greu de spus dacă e dictată de o schimbare de atitudine sau de precizia exprimării”, a explicat Nicolae Negru.

Totuși, spune el, avizul Comisiei, în redacția prezentată publicului îi încurajează pe adversarii sistemului electoral mixt nu mai puțin decît pe adepții acestuia. În opinia analistului, triumful celor din opoziție este alimentat de concluziile Comisiei că reforma propusă de PD și PSRM nu întrunește un „consens larg” și că prezintă „îngrijorări serioase”, inclusiv riscul ca membrii Parlamentului aleși în circumscripții să fie vulnerabili față de influența unor oameni de afaceri.

Nicolae Negru concluzionează că, de fapt, mesajul transmis de Comisia de la Veneția, citit fără patimă, este, în esență, unul neutru, iată de ce convine ambelor tabere.

„PD-ului i se arată clar, fără menajamente, liniile roșii pe care le-a trecut, opoziției i se sugerează că posibilitatea implicării instituțiilor europene în lupta interpartinică din Republica Moldova este limitată, că schimbarea sau menținerea sistemului electoral proporțional depinde de politicienii și cetățenii moldoveni. Și, decît să ne speriem reciproc, am face mai bine să anticipăm posibilele schimbări, ca să nu ne surprindă nepregătiți. Candidații cu bani pot fi bătuți, cu inteligență, dar nu cu isterie panicardă”, conchide Nicolae Negru.

Menționăm că experții Comisiei de la Veneția au publicat zilele trecute avizul asupra proiectului de modificare a sistemului electoral, prin trecerea la votul mixt. În aviz se atenționează cu privire la „riscul ca membrii Parlamentului aleşi într-o circumscripţie să fie vulnerabili în faţa intereselor de afaceri”. Totodată, experții precizează că asemenea schimbări trebuie adoptate printr-un consens larg la nivelul clasei politice. 

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Comentarii Adăugați un comentariu11 comentari

alexandra 20 iun. 10:45

ar fi ,bine sa incepem a lucra la noi acasasi sa facem bani celtui bani straini, dar ii intorci pe ai tai, mai ales, ca nu-i itorc cei, care imprumuta, dar poporul. Ebine sa ne invatam sa iubim tara nu prin cuvinte...

Mircea 20 iun. 06:47

Однозначно и понятно одно - гражданам не нравится нынешняя система выборов Парламента.Это ярко продемонстрировано тем массовым выходом граждан на голосование за Президента,которого ранее избирал Пардамент.
Почему? Потому что партии не дают и не давали гарантий,что избранный в парламент депутат отвечает перед народом,а не перед партией. К сожалению,но предлагаемые системы прямая одномандатная и смешанная тоже таких гарантий не дают. А отзывать депутата у граждан нет права по Конституции. Вениц.Комиссия вопросу отзыва не уделила внимания, то есть фактически вся работа на шлифовке и транспарентности кандидатов на этапе избрания. На сколько это реально у нас? НЕ РЕАЛЬНО ВООБЩЕ.

pop 19 iun. 17:53

jos mafia din parlament

Decebal 19 iun. 16:57

Daca politicienii din RMoldova nu vor tine cont de recomandarile comisiei de la Venetia , atunci riscam sa fim abandonati.

Decebal 19 iun. 16:53

Sistemul mixt favorizeaza partidele bogate si nici decim pe cele sarace

Sanea 19 iun. 13:53

Din cunostintele mele in engleza, am inteles ca Comisia de la Venetia nici nu prea a avut drept scop implicarea in acest caz, au dat un aviz neutru, vreti, schimbati dar nu implicati imaginea noastra in aceasta decizie

Petru 19 iun. 13:52

Parerea celora de la Venetia trebuie luata in calcul, insa in primul rind nu trebuie de uitat solicitarea cetatenilor care in proportide de 70% isi doresc schimbarea sistemului electoral.

BORIS 19 iun. 13:40

Anume ca Comisia de la Venetia nu era stepta cu cuvint de decidere. Dar cu ochiul liber si capul treaz vedem ca prorusi ar putea veni la guvernare cu actualu sitem de vot. Mai avem si opozitie preuropeana falsa care se linge cu prorusi.

Гайдук 19 iun. 13:11

НО ВЕДЬ В МОЛДОВЕ ЕСТЬ КТО-ТО ТРЕТИЙ--НАРОД ,И ДОЛЖЕН СЛОВО ОН СКАЗАТЬ!!!!

Пенсионер 19 iun. 13:11

" Такие изменения необходимо принимать на основе широкого консенсуса" Лучше всего этот вопрос может решить народ при помощи референдума. Два референдума уже намечены провести в сентябре. Почему бы не провести в это же время еще один по избирательной системе ?

Mai multe

Adăugaţi Comentarii

captcha

trimite știrea ta

Fiți coautorul nostru! Dacă aveți o știre interesantă împărtășiți-ne-o și nouă!


captcha

Întrebarea zilei Toate

load