X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Comisia de la Veneția consideră inoportună crearea unei judecătorii anticorupție

12 oct. 2023,, 09:45   Politică
2990 1

Experții Comisiei de la Veneția consideră inoportună crearea unei judecătorii anticorupție și le recomandă autorităților de la Chișinău să analizeze mai bine această decizie.

Drept opțiune, în viziunea experților europeni, este crearea unui colegiu specializat în instanțele din Chișinău. Autoritățile susțin că decizia finală va fi adoptată după ce vor fi examinate argumentele Comisiei.

Crearea unei instanțe anticorupție este inoportună în condițiile în care au fost deja inițiate anumite reforme în sistemul judecătoresc, care nu s-au soldat cu rezultate, iar noua lege va fragmenta și mai mult corpul judecătoresc, deoarece va oferi un statut privilegiat judecătorilor care vor examina dosarele de corupție.

Înființarea unei noi instanțe anticorupție prezintă provocări serioase de ordin logistic și organizatoric și este o reformă costisitoare, se mai precizează în opinia Comisiei de la Veneția. Experții au recomandat autorităților să analizeze dacă șase judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor face față volumului de muncă, în condițiile în care în prima instanță, potrivit proiectului, vor fi 15 judecători.

Experții Comisiei de la Veneția s-au arătat nedumeriți de faptul că proiectul prevede crearea Judecătoriei Anticorupție și a unui colegiu specializat pe lîngă Curtea de Apel Chișinău, dar nu și a unui colegiu similar la Curtea Supremă de Justiție, transmite Noi.md cu referire la radiomoldova.md


Și unii experți de la Chișinău susțin că acest proiect este neargumentat, costisitor și dificil de implementat. Potrivit expertului WatchDog, Alexandru Bot, reforma propusă va tergiversa și mai mult examinarea cazurilor de corupție.

„Poate mai eficient de găsit formule din resursele pe care le avem decît să ne gîndim să accesăm formule noi, și bănești, și politice, și logistice pentru a asigura funcționalitatea unei judecătorii separate. Dacă o să se întîmple așa că o să fie implementată în versiune pe care ei au propus, o să creeze mari probleme de tergiversare a cauzelor. În condițiile în care noi avem doar 15 judecători și, de exemplu, acțiunile de urmărire penală vor fi multiple, tot ce e posibil că nu vom avea judecători care să judece aceste cauze”, a declarat Alexandru Bot.

Proiectul privind crearea unei instanțe anticorupție a fost înregistrat în Parlament și urmează să fie examinat în primă lectură, după ce vor fi discutate recomandările Comisiei de la Veneția a precizat pentru postul nostru de radio membrul Comisiei juridice, Vasile Grădinaru.

„Comisia de la Veneția vede prin prisma statului de drept și prin prisma principiilor generale că în stat funcționează legea și sînt condiții normale pentru dezvoltarea statului de drept. Noi sîntem într-o stare de război și la noi lucrurile sînt mai diferite, de aceea noi trebuie să pornim întîi și întîi de la aviz, să discutăm, să luăm decizia dacă mergem mai departe pe această idee sau va fi retras acest proiect și ulterior va trebui să luăm în calcul toate obiecțiile comisiei”, a declarat Vasile Grădinaru.

Precizăm că o delegație a Comisiei de la Veneția a vizitat Republica Moldova în perioada 6-8 septembrie. Aceștia au avut întrevederi cu oficiali de la Chișinău dar și cu judecători de la mai multe instanțe.

16
1
0
3
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?