Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Proiecte examinate de Comisia de la Veneția

8 oct. 2023,, 12:00   Politică
3152 0

Comisia de la Veneția a examinat vineri, 6 octombrie, într-o sesiune plenară, patru proiecte de aviz referitoare la Republica Moldova.

Este vorba de avizul la modificările Codului electoral, aprobate anterior de PAS și declarate neconstituționale între timp de Curtea Constituțională a Moldovei (CCM), precum și cu privire la trei proiecte de lege promovate de PAS și președinta Maia Sandu: privind SIS, Curtea Anticorupție și evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor.

Anunțul a fost făcut de președinta Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, care a participat la ședința plenară, notează Noi.md cu referire la newsmaker.

Olesea Stamate susține că în ceea ce privește opinia Comisiei de la Veneția pe marginea modificărilor electorale, care prevăd că membrii partidelor politice declarate neconstituționale nu vor putea fi aleși pe o perioadă de la trei la cinci ani – modificări recent declarate neconstituționale – a fost menționat că „legea nu corespunde cerințelor de individualizare a restricțiilor, precum și nu oferă posibilitatea unui remediu efectiv”.

„Astfel, în noile modificări adoptate în Parlament săptămîna aceasta, deja am luat în considerare aceste aspecte, oferind criterii clare pentru aplicarea restricției, reducerea termenului de restricție de la 5 la 3 ani, precum și posibilitatea contestării în instanța de judecată”, a declarat Olesea Stamate.


5
1
0
1
35

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?