COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Descoperă Moldova: Climauții de Jos - 442 ani de istorie

Descoperă Moldova: Climauții de Jos - 442 ani de istorie

În acest an satul Climăuţii de Jos din raionul Șoldăneşti aniversează 442 de ani. Din componenţa comunei fac parte localităţile Climăuţii de Jos și Cot. Satul Climăuţii de Jos este aşezat la gura rîuşorului Cuşmirca, pe malul drept al Nistrului, la o distanță de 25 km de orașul Șoldănești şi la 133 km de Chișinău.

După cum scrie portalul moldovenii.md, prima mențiune documentară a satului Climăuți se regăsește într-un document din anul 1578, unde în contextul relatării răzvrătirii cazacilor în frunte cu Nicoară Potcoavă împotriva lui Petru Şchiopul sînt amintiți şi „fraţii Simion şi Grigore din Climăuţi, aproape de Soroca”. Într-un act emis de Petru Şchiopul la 11 martie 1586, se arată că fraţii Simion şi Grigore, boieri din Climăuţi, au fost pedepsiţi prin confiscarea averilor. Moşia lor a fost donată logofătului Andrei, pîrcălab de Soroca.

La 20 mai 1665 Climăuţii pe Nistru sînt pomeniţi ca punct de hotar, cînd s-a hotărnicit moşia boierului Grigore Hăbăşescu din Sănătăuca. Recensămîntul din 1774 fixa la Climăuţii de Jos 26 de ogrăzi drept proprietate a Mănăstirii Golia din Iaşi; printre băştinaşi apar și 4 refugiați din Polonia. Mănăstirea Golia stăpînea la 1861 în localităţile Climăuţi, Vadul-Raşcov şi Socola – 4.579 desetine de pămînt, care mai apoi au fost donate Mănăstirii Vatoped de pe Sfîntul Munte Athos. În 1880 Mănăstirea Vatoped stăpînea la Climăuţi, ţinutul Soroca, 1 868 desetine de teren arabil, 669 desetine de pădure și 203 desetine de toloacă.


În anul 1889 a fost sfințită biserica cu hramul „Sf. Mare Mucenic Dumitru”. Recensămîntul din 1897 a fixat la Climăuţi 868 de locuitori. În 1912 la Climăuți s-au organizat cursuri de altoire a viţei de vie pentru agricultorii din albia de sus a Nistrului. În perioada interbelică satul număra 350 de case, avea 11 mori de apă, carieră de piatră, şcoală primară, biserică.

În perioada sovietică satul Climăuţii de Jos alcătuia o brigadă a gospodăriei collective „Pravda” cu sediul în Vadul-Raşcov. La Climăuţii de Jos au fost construite școala medie, grădiniţa de copii, căminul cultural, stadionul, 2 biblioteci, punctul medical, oficiul poştal, trei magazine.

În anul 1989 în Climăuţii de Jos s-a produs o descoperire importantă, fiind găsită o cabană din oase de mamut construită de oamenii primitivi.

Pe site moldovenii.md există o mulțime de informații utile care-i vor ajuta pe toți doritorii de a planifica și a petrece un weekend minunat în țara noastră. În special, aici sînt prezentate informații ample despre turismul în Moldova, sînt prezentate sfaturi pentru turiști, rute turistice, date despre perlele turistice și mănăstirile din Moldova.

Pe portalul moldovenii.md puteți găsi informații detaliate despre diferite zone geografice ale Moldovei, rezervații naturale, resurse acvatice, lumea vegetală și animală, monumente ale naturii, orașele și satele din Moldova.

Rămîne doar ca fiecare doritor să aleagă cea mai bună opțiune de odihnă și călătorie și să redescopere îndrăgita Moldovă!

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load