X 
Cutremure stiri: 504

UE va discuta despre aprovizionarea cu gaze în contextul expirării contractului de tranzit cu Ucraina

15 oct. 14:59   Externe
6 ore in urma 2288 0

Miniștrii energiei din UE se vor întîlni marți pentru a discuta despre importurile de gaze naturale rusești, în contextul în care un acord-cheie de tranzit al gazelor între Moscova și Kiev expiră la 31 decembrie.

Despre aceasta a relatat agenția de presă Bloomberg, scrie Adevărul European.

În cadrul unei reuniuni care va avea loc marți la Luxemburg, miniștrii din 27 de țări vor discuta despre cît de pregătită este regiunea pentru iarnă. Necesitatea de a menține securitatea energetică a forțat deja UE să caute noi surse de aprovizionare cu gaze, ceea ce a dus la creșterea prețurilor la energie și a pus presiune pe rețeaua electrică a regiunii.

Negocierile privind schimbul tranzitelor sînt în curs, dar un acord nu pare a fi aproape. O decizie finală va fi probabil luată în ultimul moment sau chiar la începutul anului viitor, potrivit unor surse informate cu privire la acest subiect.

O opțiune discutată este înlocuirea Rusiei cu Azerbaidjanul ca furnizor. Cu toate acestea, detaliile privind modul în care aceasta ar funcționa rămîn neclare. Avînd în vedere rezervele limitate, exporturile din Azerbaidjan către Europa ar necesita un schimb cu Rusia, ceea ce ar face o astfel de afacere controversată din punct de vedere politic.


O altă opțiune este ca SOCAR din Azerbaidjan să preia rolul Gazprom și să vîndă gaze către Europa, sau compania ar putea facilita tranzitul prin Ucraina.

Sursele au declarat că volumul ar trebui să fie de aproximativ 10-11 miliarde de metri cubi pentru a atinge nivelul necesar pentru un transport neîngrădit prin uriașul sistem de conducte al Ucrainei. Volumele mai mici ar însemna că ar trebui pompat gaz suplimentar, ceea ce ar face operațiunea neprofitabilă.
Facilitățile de stocare a gazelor din UE sînt pline, iar fluxurile prin ruta ucraineană reprezintă în prezent mai puțin de 5% din aprovizionarea totală a continentului.

Dar pentru țări precum Slovacia și Austria, găsirea unor noi surse de import ar putea însemna prețuri mai mari, ceea ce nu este pe placul politicienilor.
Între timp, Ungaria și Gazprom din Rusia discută un acord pentru 2025 privind achizițiile suplimentare de gaze de către Budapesta – intenționează să utilizeze întregul potențial al Turkish Stream pentru a crește volumele de combustibil.

4
6
0
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав