X 
Arşiţa stiri: 199
Jocurile Olimpice stiri: 167
Transnistria stiri: 1415

Refugiații ucraineni, în căutarea unui loc de muncă

16 mar. 2022,, 08:00   Externe
4665 0

Au nevoie de bani pentru trai și nu vor să plece mai departe în speranța că vor reveni acasă, imediat ce se va încheia războiul.

Asta au spus mai mulți refugiați din Ucraina care sînt în căutarea unui loc de muncă în Republica Moldova, notează Noi.md cu referire la TV8

Între timp, Primăria capitalei anunță ca are nevoie de angajați în instituțiile de învățămînt sau la întreprinderile municipale de alimentație publică.

De două săptămîni, Olesea și copilul ei se adăpostesc la Chișinău. Femeia a povestit că este moldoveancă de origine, dar s-a căsătorit și este stabilită în Ucraina de mai bine de 10 ani. Spune că nu mai are pe nimeni aici. Pentru a se putea întreține, ar vrea să-și găsească un loc de muncă, pînă situația din Ucraina se va calma și va putea reveni în orașul Kiev, unde i-a rămas soțul.

„Eu am studii superioare, dar aș vrea să mă angajez măcar undeva, ca să-și pot întreține copilul. Aici este apartamentul surorii mele, așa că, pînă la sfîrșitul acestei luni, voi rămîne acolo. Mai departe o să vedem.”


Și Andrei vrea să se angajeze, pentru a-și întreține soția și cei patru copii ai lor. În prezent, ei se adăpostesc într-o cameră dintr-un fost cinematograf, în sectorul Rîșcani al capitalei. În Ucraina, bărbatul era inginer constructor și lucra la ridicarea blocurilor de locuit:

„Eu am încercat să îmi caut de lucru, dar pentru profesia mea sînt puține oferte și este complicat. Eu sînt inginer constructor. Aici tehnica de construcție este puțin altfel, nu ca în Ucraina. Și volumele sînt diferite, din acest motiv e greu de găsit.”

Deși Primăria Chișinău scrie că patru persoane refugiate au fost angajate în cîmpul muncii,responsabilii de la Direcția Educație au spus că persoanele respective trebuie să pregătească un pachet de acte și că, deocamdată, nimeni nu a fost angajat oficial.

Potrivit datelor oficiale oferite de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, 57 de agenți economici au menționat că sînt disponibili să angajeze cetățeni din Ucraina și că oferă pentru aceștia 850 de locuri de muncă.

În cadrul Agenției au fost înregistrate aproximativ 20 de solicitări din partea ucrainenilor. Între timp, autoritățile anunță că valul refugiaților din țara vecină este în descreștere, în ultimele zile.

În total, de la începutul războiului în țara noastră au intrat peste 300 de mii de cetățeni ucraineni, dintre care două treimi au fost în tranzit și au plecat mai departe.

În prezent, în țara noastră sînt adăpostiți peste 100 de mii de cetățeni străini, dintre care aproximativ 48 de mii sînt minori.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав