X 
Arşiţa stiri: 195
Jocurile Olimpice stiri: 169
Transnistria stiri: 1459

Rutele comerciale moldovenești au avut de suferit din cauza conflictului din Ucraina

5 mar. 2022,, 11:30   Externe
3115 0

Acțiunile militare din țara vecină a întrerupt căile comerciale moldovenești. Atît exportatorii, cît și importatorii încearcă să alcătuiască noi rute de tranzit. Experții economici spun că acest lucru va inevitabil la o creștere a prețurilor pentru mărfurile importate în mod tradițional din Ucraina și Rusia. Lista este impresionantă.

Produse lactate și din carne, produse de panificație, medicamente, țigări, cabluri, metal, lemn. Toate acestea veneau din Ucraina înainte de începerea războiului, transmite Noi.md.

"Pentru a ajuta la reorientarea exporturilor, am decis să introducem certificarea automată a mărfurilor importate din Uniunea Europeană. Astfel încît să nu fie necesar un document de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor", a declarat Prim-ministrul Natalia Gavrilița.

Datorită acțiunilor militare, containerele de marfă care trebuiau să ajungă în Moldova prin portul Odessa au fost redirecționate către portul românesc Constanța. Bucureștiul a anunțat că nu va cere permise suplimentare de la transportatorii de marfă. Este mult mai neclar ce se va întîmpla cu exporturile.

Moldova furniza în Rusia și Ucraina fructe, nuci, băuturi alcoolice, îmbrăcăminte, unele dispozitive și aparate mecanice, precum și produse farmaceutice.


"Cu un volum total de export de 3 miliarde de dolari, Rusiei îi revin aproximativ 240 de milioane, în Ucraina exportăm produse în valoare de 70 de milioane. În total avem 310 milioane, adică aproximativ 10% din totalul exporturilor noastre", spune expertul economic Veaceslav Ioniță.

Într-o situație extrem de dificilă se află furnizorii de mere care exportă 90% din bunurile lor în Rusia –prin Ucraina.

"Produsele noastre din fructe reprezintă o treime din totalul exporturilor către Federația Rusă. Prin urmare, Guvernul trebuie să se gîndească ce vom face cu fermierii. Această industrie va avea de suferit în primul rînd", a spus Ioniță.

Directorul executiv al Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe ”Moldova Fruct”, Iuri Fală, a menționat că în prezent în toată țara sunt depozitate peste 120 de mii de tone de mere. Nu au existat exporturi de opt zile, iar pierderile sînt inevitabile, este convins el.

"Înțelegem că găsirea partenerilor pentru a vinde un astfel de volum în cel mai scurt timp posibil nu este o sarcină ușoară. Situația este complicată, deoarece în domeniul merelor există o concurență mare. În Uniunea Europeană, recolta anului 2021 este cu un milion de tone mai mare decît în anul precedent".

În absența unei piețe alternative de desfacere, fermierilor nu le rămîne decît să aștepte sfîrșitul războiului - sau cel puțin apariția coridoarelor comerciale verzi.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав