X 
Arşiţa stiri: 229
Preşedintele stiri: 4162

Mircea Geoană îşi anunţă candidatura la alegerile prezidenţiale din România

11 sep. 13:29   Externe
16 ore in urma 2018 0

Mircea Geoană și-a anunțat oficial miercuri, 11 septembrie, candidatura la alegerile prezidențiale, la o zi după ce și-a încheiat mandatul de secretar general adjunct al NATO.

În vârstă de 66 de ani, Geoană a fost ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României la Washington, președinte al Senatului și președinte al Partidului Social Democrat.
Doctorat plagiat

Născut pe 14 iulie 1958, la București, Mircea Geoană a absolvit cursurile Facultăţii de Mecanică, din cadrul Institutului Politehnic Bucureşti, Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti și „Ecole Nationale dAdministration” din Paris, potrivit datelor de pe site-ul personal și cel al NATO. De asemenea, Mircea Geoană a absolvit în 1999 programul de leadership executiv al Grupului Băncii Mondiale la Harvard Business School și este doctor în economie mondială la Academia de Studii Economice din București, anunță Noi.md cu referire la libertatea.ro

O investigație a jurnalistei Emilia Șercan, publicată în luna iulie în PressOne, arată că teza de doctorat a lui Geoană „Evoluții în zona Atlanticului de Nord. Concluzii pentru integrarea României în structurile euroatlantice”, susținută în 2005, are conținut plagiat din trei rapoarte pe care foștii președinți americani Bill Clinton și George W. Bush le-au prezentat Congresului SUA. Mircea Geoană a reacționat atunci afirmând că este vorba despre „o acuzație falsă”, venită în contextul informațiilor despre o posibilă candidatură a sa la alegerile prezidențiale.

Ambasador, ministru de Externe și președintele Senatului


Geoană a fost director în cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României în perioada 1991 – 1995, iar din 1993 și purtător de cuvânt al MAE.
În 1996, la 37 de ani, a fost numit ambasador al României în Statele Unite ale Americii, funcție pe care a ocupat-o până în anul 2000, când s-a întors în țară, devenit ministru al Afacerilor Externe, în Guvernul condus de Adrian Năstase.

Ulterior, în perioada 2004 – 2016, timp de trei legislaturi, a fost senator, iar din 2008 și până în 2011 a fost președinte al Senatului.

Mircea Geoană – cariera politică Mircea Geoană a intrat în PSD în anul 2001, fiind vicepreşedinte al partidului până în 2005. În anul 2004 a candidat la Primăria Capitalei, fiind învins în primul tur de Traian Băsescu. Geoană a devenit, în 2005, președinte al PSD, funcție pe care a ocupat-o până în 2010. În mai 2009, Consiliul Naţional al PSD l-a desemnat drept candidat al partidului la alegerile prezidenţiale din luna noiembrie a acelui an.

2
1
0
1
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав