X 
Cutremure stiri: 506

Mark Rutte preia marți șefia NATO

1 oct. 08:30   Externe
16 ore in urma 1988 0

Fostul premier al Olandei, Mark Rutte, preia marţi, 1 octombrie, conducerea NATO, însă şeful celei mai puternice alianţe militare din lume nu are deloc puterea să schimbe lucrurile în profunzime, comentează AFP, potrivit libertatea.ro.

„Totul, cu adevărat totul, de la cel mai lipsit de importantă lucru la cel mai strategic, este decis prin consens. Amploarea posibilităţilor ca secretarii generali să schimbe în profunzime ceea ce face NATO este aşadar foarte limitată”, rezumă Ian Lesser, de la German Marshall Fund, un centru de reflecţie de la Bruxelles.

„În calitate de secretar general al NATO ai puterea de a stabili agenda, eşti cel care prezidează Consiliul Atlanticului de Nord”, instanţa politică de decizie a NATO, explică pentryu AFP Jamie Shea, un fost purtător de cuvînt al Alianţei şi cercetător la think tank-ul britanic Chatam House.

Şeful Alianţei Nord-Atlantice nu este, cu toate acestea, lipsit de influenţă

Fostul secretar general, Lord Robertson, a avut un impact semnificativ în activarea Articolului 5 după atacurile din 11 septembrie 2001, așa cum subliniază Ian Lesser.

Articolul 5, care constituie un pilon de bază al Alianței, obligă toți membrii să sprijine un stat membru NATO în caz de agresiune. Acesta a fost activat, în mod simbolic, în favoarea Statelor Unite, pentru prima dată în istoria Alianței. Personalitatea noului secretar general va influența de asemenea direcția Alianței, iar Mark Rutte, după cei zece ani de conducere ai fostului prim-ministru norvegian Jens Stoltenberg, este așteptat cu mare interes.


Se va impune, oare, din prima zi, sau va prefera să aștepte un eventual al doilea mandat?

„Atunci cînd sosesc, (secretarii generali – n.r.) au tendinţa să fie candidaţii continuităţii, dar după ce stau un pic, evident, cîştigă încredere”, subliniază Shea.

Potrivit sursei citate, Mark Rutte este familiarizat cu atmosfera NATO și UE și stîrnește interes în special în privința coordonării între cele două structuri, avînd în vedere implicarea tot mai crescută a UE în chestiuni de securitate. Această problemă este complicată de disputele între Turcia, un membru NATO dar nu și al UE, și Grecia, legate de Cipru.

Jens Stoltenberg a evitat în mod public să ofere sfaturi lui Rutte, dar a spus că olandezul va fi „excelent”.

0
0
1
0
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав