X 
Arşiţa stiri: 151
Jocurile Olimpice stiri: 128
Transnistria stiri: 1454

Cea mai mare sursă de apă dulce de pe Pămînt ar putea da în clocot

9 iul. 09:30   Externe
3142 0

Oamenii de știință presupun că este amenințată cea mai mare sursă de apă dulce de pe Pămînt.

Un nou studiu sugerează că, pînă în 2100, peste 75 de milioane de oameni vor trăi probabil în regiuni în care apele subterane vor deveni prea fierbinți pentru a fi potabile.

Predicțiile oamenilor de știință sugerează că, pînă la sfîrșitul secolului, temperatura apelor subterane va crește cu 3,5 grade Celsius - o temperatură care va depăși cel mai înalt prag stabilit pentru apa potabilă oriunde în lume, relatează Noi.md cu referire la oxu.az.

Apele subterane sînt cea mai mare sursă de apă potabilă neînghețată de pe Pămînt și, prin urmare, sînt cruciale pentru viața pe planetă.

Oamenii de știință au utilizat modelarea pentru a prezice modificările temperaturii apelor subterane la nivel mondial pînă la sfîrșitul secolului. Modelul oamenilor de știință s-a bazat pe proiecții bazate pe două scenarii climatice.


Rezultatul final al scenariului depinde de concentrațiile viitoare de gaze cu efect de seră și de dezvoltarea socio-economică a lumii. Rezultatele sugerează că unele țări vor resimți creșterea mult mai acut decît altele. Potrivit autorului studiului, Susanne Benz, cea mai mare rată de încălzire a apelor subterane de pe planetă ar trebui să fie așteptată în locurile cu pînze freatice puțin adînci, precum și în regiunile cu o atmosferă care se încălzește puternic.

Ca urmare, apele subterane vor deveni pur și simplu prea fierbinți pentru ca milioane de oameni să le poată folosi ca sursă de apă potabilă. Potrivit Benz, în prezent, aproximativ 30 de milioane de oameni trăiesc deja în regiuni în care apele subterane sînt mai calde decît maximul preconizat. Acest lucru înseamnă că este posibil ca apa să nu poată fi consumată fără tratare.

0
3
1
6
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?