X 
Transnistria stiri: 1403
Preşedintele stiri: 4062

Ouăle vopsite de Paște, o practică veche ce vine din secolul 13

8 apr. 2018,, 16:45   Externe
6779 0

Este o traditie pe care o stii din familie, de la mama, bunica si chiar strabunica ta. Dar probabil ca nu te-ai gandit niciodata cat de vechi poate sa fie obiceiul de a vopsi oua de Paste.

1. Simbol antic

Inainte sa fie un simbol pentru crestini, ouale au simbolizat dintotdeauna "o noua viata" si au fost asociate cu venirea primaverii. Insa vopsitul oualor cu ocazia Pastelui dateaza din secolul al 13-lea.

2. Goana dupa oua

In secolul 16, copiii din Anglia de nord si Scotia obisnuiau sa mearga din usa in usa ca sa recite peozii si sa primeasca, in schimb, oua, branza si alte ingrediente de pus pe masa de Paste. Obiceiul se numea "pace egging" si era la fel de popular cum este si colindul la romani.

3. Ciocnitul oualor, un simbol pentru invierea lui Hristos

Nu poti sa vopsesti oua fara sa le fierbi mai intai. Stiai insa ca exista un simbol in spatele acestui obicei? Coaja, in credinta crestina, reprezinta mormantul lui Iisus, iar ciocnitul oualor mimeaza deschiderea mormantului si invierea.

4. Simbol pentru primavara

Vopsitul oualor nu este doar un obicei de Paste. In Iran, ouale erau vopsite primavara ca simbol al fertilitatii.

5. Culoarea rosie


Astazi, ouale se vopsesc in toate culorile, insa culoarea rosie are o simbolistica aparte. Potrivit Bibliei, atunci cand Iisus era pe cruce, Fecioara Maria a venit la el cu un cos cu oua, care au devenit rosii de la sangele care curgea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?