X 
Transnistria stiri: 1446
Preşedintele stiri: 4071

Acest vulcan şi-a destăinuit ''vocea''

4 iul. 2018,, 00:30   Externe
2238 0

Vulcanul Cotopaxi din Ecuador are o voce profundă şi distinctă. Între sfîrşitul anului 2015 şi începutul anului 2016, vulcanul a repetat un tipar neobişnuit de sunete cu frecvenţă joasă pe care acum cercetătorii le-au atribuit geometriei unice a interiorului craterului.

Identificarea „timbrului vocal” a vulcanilor poate ajuta savanţii să anticipeze schimbările din cratere, inclusiv cele care prevestesc o erupţie.

Savanţii ecuadorieni au instalat o reţea de microfoane speciale pe flancurile vulcanului care pot înregistra sunete cu frecvenţă foarte joasă, numite şi infrasunete. La două săptămîni după erupţiadin 2015 a vulcanului, reţeaua a înregistrat tiparul acustic neobişnuit - o oscilaţie puternică, clară, care se subţiază în timp, conform relatărilor savanţilor publicate recent în Geophysical Research Letters.

Cotopaxi a repetat acest tipar de 37 de ori între septembrie 2015 şi aprilie 2016. De fiecare dată, semnalul a avut cîteva zeci sau mai multe oscilaţii, semănînd cu un instrument muzical, înainte să dispară. „Vulcanul suna ca un clopot timp de mai bine de un minut”, a precizat geofizicianul Jeffrey Johnson de la Boise State University din Idaho, cercetătorul care a condus studiul, scrie Science News.

„Vocea” lui Cotopaxi este neobişnuit de joasă pentru vulcanii înregistraţi pînă acum, rezonînd la circa 0,2 Hz, frecvenţă de cinci ori mai joasă decît alţi vulcani. Johnson şi colegii săi atribuie acest timbru ciudat aerului care circulă în adîncimea craterului cilindric al vulcanului.


De asemenea, conform lui Johnson, vocea unui vulcan se poate schimba datorită (sau din cauza) ridicării sau coborîrii lacului de magmă din crater.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?