X 
Arşiţa stiri: 153
Jocurile Olimpice stiri: 128
Transnistria stiri: 1411

Cercetătorii vor realiza plantații de arbori cu proprietăți miraculoase

16 iul. 00:30   Externe
22 ore in urma 1587 0

Cercetătorii din Australia construiesc o „bancă de semințe vii" pentru a proteja ultimele fragmente de pădure tropicală de pe continent de schimbările climatice.

Unul dintre obiective este de a evita dispariția copacilor străvechi. Rădăcinile acestora ancestrale provin din Gondwana. Acesta este supercontinentul care a existat înainte ca continentele Pămîntului să se separe acum sute de milioane de ani.

Din punct de vedere istoric, pădurea tropicală Big Scrub din Australia se întindea pe 75.000 de hectare din estul Australiei. Însă, de-a lungul secolelor, invazia umană și incendiile de vegetație au redus-o la doar 1% din acea întindere inițială. Acum, creșterea temperaturilor și seceta amenință fragmentele rămase, notează Noi.md cu referire la evz.ro.

Aceste fragmente mai mici conțin mai puțini copaci și o diversitate din ce în ce mai redusă. Acest lucru face ca speciile să fie vulnerabile la schimbările meteorologice, încălzire și boli.

În cadrul noului proiect, oamenii de știință au selectat 60 de specii de plante, inclusiv cîțiva dintre acei copaci din era Gondwana. Pentru fiecare specie, cercetătorii au colectat ADN din probe de frunze prelevate de la zeci de plante din arealul lor geografic. Scopul principal a fost de a construi genomul fiecăreia.


Acest lucru va dezvălui genetica plantelor din pădurile tropicale care sînt capabile să se dezvolte în medii mai calde și mai uscate. Speranța este de a transforma aceste fragmente în peisaje cu o diversitate asemănătoare unei păduri tropicale mai mari.

3
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?