X 
Cutremure stiri: 506

O fabrică din Franța își trimite angajații în Portugalia cu salarii de pînă la trei ori mai mici

28 sep. 01:00   Externe
21 ore in urma 447 0

Angajații fabricii de robinete Sanifirst din regiunea Charente, Franța, se confruntă cu o situație fără precedent. Conducerea companiei, parte a grupului Presto, le-a propus o relocare în Portugalia, însă cu o reducere drastică a salariilor, potrivit unui reportaj difuzat de TF1.

Fabrica din Gond-Pontouvre, care produce robinete, urmează să fie închisă până la sfârșitul anului, iar celor nouă angajați rămași li s-a oferit opțiunea de a se muta în Portugalia. Însă condițiile financiare sunt ciudate: unora dintre ei li s-au propus salarii de până la trei ori mai mici decât cele actuale. Hamid Fodil, unul dintre angajați, a dezvăluit că i s-a oferit un salariu brut de 830 de euro pe lună în Portugalia, în timp ce în prezent câștigă 1.600 de euro net în Franța, transmite timpul.

„Am familie și viață socială în Charente. Această ofertă este doar o prostie”, a declarat el pentru TF1. Situația este la fel de gravă pentru angajații cu funcții superioare. Victor Costa, șef de atelier, a primit o ofertă de 1.200 de euro brut în Portugalia, în timp ce salariul său actual este de aproape 3.000 de euro brut. Decizia companiei afectează nu doar angajații, ci și comunitatea locală. Marele Angoulême, care deține spațiile fabricii, acordase companiei o reducere a chiriei pe zece ani în valoare de 300.000 de euro. Acești bani nu vor fi recuperați, deoarece nu există obligații de rambursare pentru companiile cu mai puțin de 1.000 de angajați. Grupul Presto susține că propunerile de transfer au fost făcute „exclusiv ca alternative la concedierile obligatorii”.

Cu toate acestea, experții în dreptul muncii consideră că astfel de practici sunt sortite eșecului. Déborah David, avocat specializat în dreptul muncii, a explicat pentru TF1 că „obligația de a oferi locuri de muncă în străinătate a dispărut în 2017, pentru că ne-am dat seama, pe teren, că era absolut inutilă”.

0
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente ael EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova es refera al problema privind caracterul suveran si independent al statului moldovenese?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав