X 
Cutremure stiri: 505

Ce se știe despre explodarea în masă a pagerelor în Liban

18 sep. 11:35   Externe
7 ore in urma 1932 0

La 17 septembrie a avut loc o explodare în masă a pagerelor utilizate de membrii Hezbollah în Liban.

La multe persoane dispozitivele au explodat în mîinile și buzunarele acestora. Au avut de suferit aproximativ 2 800 de persoane, inclusiv copii; există decese. Ministerul de Externe libanez consideră această acțiune drept un atac cibernetic israelian.

Potrivit agenției Reuters, primele explozii s-au auzit în jurul orei locale 15:30 și au continuat timp de o oră în diferite regiuni din Liban, inclusiv în sudul țării și în capitala Beirut.

Potrivit Al Jazeera, pagerele au explodat și în Siria: în Damasc și în suburbiile sale cel puțin 14 persoane au fost rănite.

Reuters, cu referire la surse din cadrul serviciului de securitate și analizînd imagini video de la fața locului, menționează că unele pagere au explodat după ce a fost recepționat un semnal. În acel moment, proprietarul dispozitivului l-a luat în mînă și în urma exploziei a suferit răni la cap.


În cadrul unei conferințe de presă de seară, ministrul libanez al Sănătății, Firas Abyad, a declarat că au fost rănite aproximativ 2,8 mii de persoane, dintre care circa 200 sînt în stare gravă. Cel puțin nouă persoane au murit, inclusiv o fetiță de opt ani, a precizat ministrul. S-a anunțat despre moartea mai multor luptători Hezbollah, iar aproximativ 500 de membri ai grupării și-au pierdut vederea.

Ulterior, canalul de televiziune Al Jadeed, cu referire la o nouă declarație a Abyad, a anunțat că numărul răniților a crescut la 4 000, iar numărul morților la 11. Ministerul Sănătății din Liban au dezmințit rapid informațiile, numindu-le „dezinformare”.

Agenția de presă iraniană Mehr a raportat că la Beirut a fost rănit ambasadorul Iranului în Liban, Mojtaba Amani. Soția diplomatului a dat asigurări inițial că acesta a fost rănit ușor, însă agenția de presă a precizat ulterior că explozia pagerului a dus la pierderea unui ochi și rănirea celuilalt. Potrivit Mehr, au fost răniți și alți doi angajați ai ambasadei iraniene.

Potrivit Al Jazeera, Mahdi Ammar, printre morți se numără fiul deputatului parlamentului libanez din partea blocului Hezbollah, Ali Ammar. Au fost răniți și fiii deputatului Hassan Fadlallah, precum și ofițerul de securitate Vafiq Safa.

Potrivit Reuters, toate pagerele care au explodat erau de marca taiwaneză Gold Apollo. Unele mass-media au menționat un model concret - Gold Apollo AR924. Agenția, cu referire la surse, a declarat că 5.000 de pagere au fost achiziționate pentru membrii Hezbollah la începutul anului și distribuite acestora în ultimele luni.

Conducerea firmei taiwaneze a declarat că dispozitivele detonate au fost fabricate de compania europeană BAC, care deține o licență de utilizare a mărcii Gold Apollo.

Reuters a notat în urmă cu cîteva luni că Hezbollah a trecut la comunicații de joasă tehnologie pentru a se ascunde de sistemele GPS și de încercările Israelului de a urmări membrii grupării.

Postul de televiziune Sky News Arabia, cu referire la surse, a anunțat că agenția israeliană de informații Mossad ar fi introdus substanța explozivă PETN (tetranitrat de pentaeritritol) în bateriile pagerelor. Potrivit sursei, agenții speciali israelieni au reușit să crească de la distanță temperatura bateriilor atît de mult, încît aceasta a dus la explozii.

Al Jazeera, făcînd referire la o sursă din cadrul serviciilor de securitate, susține că pagerele „au fost minate din timp” - cu mult înainte de detonare. Potrivit sursei, dispozitivele au fost importate cu cinci luni în urmă, iar greutatea explozivilor din fiecare pager „nu depășea 20 de grame”.

Potrivit experților intervievați de agenție, exploziile indică o „operațiune atent gîndită și planificată de mult timp”. Potrivit interlocutorilor ziarului, pagerele ar fi putut fi minate prin infiltrarea în lanțul de aprovizionare al dispozitivelor înainte ca acestea să fie importate în Liban.

Mișcarea Hezbollah consideră Israelul responsabil pentru incident, acuzîndu-l de un „masacru împotriva poporului libanez” și promițînd un „răspuns corect de unde nu se așteaptă”. Ministerul libanez de Externe a învinuit armata israeliană pentru atacul cibernetic.

Axios susține că operațiunea de detonare a dispozitivelor de comunicații a fost aprobată la începutul săptămînii în cadrul unor întîlniri între prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu și membrii cabinetului său și șefii serviciilor de securitate. Potrivit agenției, aceasta a avut loc la o zi după ce trimisul special al SUA, Amos Hochstein, în timpul unei vizite în Israel, l-a avertizat pe Netanyahu cu privire la consecințele unei escaladări majore în Liban.

Potrivit unei surse israeliene, Netanyahu și ministrul israelian al apărării, Yoav Galant, au petrecut mai multe ore marți, 17 septembrie, la centrul de comandă al IDF din Tel Aviv. Înainte de aceasta, luni, premierul israelian a anunțat decizia de a „actualiza obiectivele războiului” în cadrul unei reuniuni a cabinetului. Potrivit oficialilor israelieni, a fost vorba despre mutarea atenției Israelului de la Fîșia Gaza la Liban.

Potrivit sursei Axios, operațiunea israeliană a avut ca scop subminarea încrederii în interiorul Hezbollah și crearea impresiei, în rîndurile mișcării, că se află sub controlul serviciilor de informații israeliene. Autoritățile israeliene nu au făcut niciun comentariu oficial.

Purtătorul de cuvînt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a dat asigurări reporterii că Washingtonul nu știa nimic despre atacul planificat.

„Pot să vă spun că SUA nu au fost implicate, SUA nu au știut despre acest incident, iar în acest moment încă adunăm informații”, a declarat Miller.

El a condamnat atacul asupra persoanelor pașnice care au fost rănite în seria de explozii, dar a declarat că membrii „organizațiilor teroriste” sînt „ținte legitime” pentru țările care luptă împotriva acestor mișcări.

Axios spune că, cu cîteva minute înainte de detonarea pagerelor, ministrul israelian al apărării l-a contactat pe șeful Pentagonului, Austin Lloyd, și l-ar fi informat cu privire la operațiunea în curs, dar fără detalii.

Portalul israelian Walla, cu referire la oficiali americani, a scris că scopul explodării pagerelor a fost de a paraliza temporar Hezbollah în cazul unor ostilități la scară largă, astfel încît IDF să poată obține un avantaj pentru un atac. Cu toate acestea, potrivit surselor portalului, în ultima perioadă serviciile secrete israeliene au început să se îngrijoreze că membrii grupării libaneze ar putea bănui ceva. Prin urmare, susține Walla, în urma consultărilor de urgență s-a luat decizia de a pune planul în aplicare cît mai curînd posibil.

Potrivit experților, aceasta este prima dată cînd un atac al hackerilor a provocat victime umane. Ei presupun că hackerii au exploatat o vulnerabilitate în firmware-ul pagerelor și au reușit de la distanță să lanseze asupra dispozitivelor operațiuni, care a determinat microcontrolerul să emită comenzi false pentru a crește semnificativ alimentarea cu energie.

Deoarece resursele hardware ale pagerului sînt destul de slabe, executarea unor astfel de comenzi duce la supraîncălzirea microcontrolerului și a bateriei, a explicat expertul. Potrivit acestuia, la un anumit grad de încălzire a dispozitivului se poate produce o explozie.

Se presupune că protecția bateriei pagerului împotriva supraîncălzirii a fost de la bun început dezactivată în timpul asamblării.

1
0
0
1
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав