Arşiţa stiri: 153
Jocurile Olimpice stiri: 128
Transnistria stiri: 1411

Atentatul asupra lui Trump: Cum atacurile asupra președinților și candidaților au marcat istoria SUA

15 iul. 01:00   Externe
1947 0

Tentativa de asasinat asupra fostului președinte american, Donald Trump, de sîmbătă, 13 iulie, a fost doar unul dintre actele de violență politică care au marcat adesea istoria SUA, scrie Bloomberg.

Asasinarea președinților americani Abraham Lincoln, James Garfield și William McKinley a dus în cele din urmă la faptul că de protejarea liderilor țării au început să se ocupe Serviciile Secrete, iar asasinarea lui John F. Kennedy a șocat atît de mult națiunea americană, încît a format un sistem de securitate și mai puternic pentru președinți.

Chiar și așa, cel de-al 38-lea președinte al Statelor Unite, Gerald Ford, a fost ținta a două tentative de asasinat foarte mediatizate în decurs de 18 zile, iar cel de-al 40-lea președinte, Ronald Reagan, a fost grav rănit de glonțul unui intrus la începutul mandatului său, în 1981.

Practic, fiecare președinte al SUA a fost ținta unei tentative de asasinat. Serviciile secrete au dejucat aproape toate aceste tentative, dintre care doar cîteva s-au soldat cu rănirea acestora.

Violența politică a curmat viețile unor lideri din întreaga lume, printre care președintele egiptean Anwar Sadat și prim-ministrul suedez Olof Palme.


Iată cîteva dintre tentativele anterioare de asasinare a președinților și candidaților la președinția SUA.

Donald Trump

Pe lîngă incidentul din Pennsylvania, în timpul campaniei electorale a lui Trump din 2016, un britanic în vîrstă de 20 de ani a încercat să smulgă arma unui polițist la un miting din Las Vegas. Atacatorul a declarat ulterior poliției că încerca să îl ucidă pe Trump și a pledat vinovat pentru infracțiuni federale legate de arme de foc și încălcarea ordinii publice.

Ronald Reagan

La 30 martie 1981, John Hinckley Jr. a tras șase focuri de armă asupra lui Reagan în Washington D.C., nimerind în președinte și pe alte trei persoane. Reagan a fost grav rănit, dar și-a revenit după o intervenție chirurgicală de urgență. Celelalte trei victime, de asemenea au supraviețuit. Hinckley a fost arestat și a fost internat într-un spital de psihiatrie pînă în 2016.

Gerald Ford

Lynette Fromm, o adeptă a liderului cultului Family, Charles Manson, a încercat s-îl împuște pe Ford în Sacramento, California, la 5 septembrie 1975. Trei săptămîni mai tîrziu, Sarah Jane Moore l-a împușcat pe Ford în San Francisco. Tentativele de asasinare a lui Ford au făcut ca Fromm și Moore să devină unele dintre cele mai vestite femei-asasin din istoria Statelor Unite.

Robert Francis Kennedy

Kennedy, care atunci era candidat la alegerile primare ale Partidului Democrat, a fost împușcat de palestinianul Serhan, în Los Angeles, la 5 iunie 1968, la mai puțin de cinci ani după asasinarea fratelui său mai mare, cel de-al 35-lea președinte al Statelor Unite, John F. Kennedy.

Serhan a fost condamnat la închisoare pe viață. Fiul lui Kennedy, Robert F. Kennedy Jr., candidează în acest an la președinția SUA în calitate de candidat independent.

John Fitzgerald Kennedy

Pe 22 noiembrie 1963, Lee Harvey Oswald l-a împușcat și ucis pe președintele Kennedy în Dallas, Texas. Asasinatul provoacă și acum dezbateri cu privire la faptul dacă Oswald a acționat independent, după ce a fost ucis de proprietarul unui club de noapte din Dallas, Jack Ruby, la două zile după arestarea sa.

Theodore Roosevelt

Roosevelt era un fost președinte care făcea campanie pentru a reveni la Casa Albă cînd a fost împușcat în timpul unui discurs în Milwaukee, la 14 octombrie 1912. Discursul de 50 de pagini al lui Roosevelt, îndoiat pe jumătate, și cutia din fier de la ochelari care se afla în buzunarul de la piept, au încetinit glonțul. După împușcare politicianul chiar și-a ținut discursul programat, care a durat 90 de minute. Cu toate acestea, el a pierdut alegerile în fața lui Woodrow Wilson. Agresorul, John Shrank, a fost declarat nebun și a stat în spital pînă la moarte.

William McKinley

William McKinley, cel de-al 25-lea președinte al Statelor Unite, a fost împușcat în Buffalo, New York, la 6 septembrie 1901. A murit din cauza rănilor. Anarhistul Leon Czolgosz a fost condamnat pentru crimă și executat.

James Garfield

Garfield a fost împușcat în Washington, D.C., la 2 iulie 1881. A murit din cauza complicațiilor provocate de rană două luni mai tîrziu. Scriitorul și avocatul Charles Guiteau a fost găsit vinovat de crimă și a fost condamnat la moarte.

Abraham Lincoln

Lincoln a fost împușcat la Washington, D.C., pe 14 aprilie 1865, la Ford's Theatre, în timp ce acolo se juca piesa Our American Cousin. Atacatorul era susținătorul Confederației, John Booth. Urmărirea lui Booth a durat aproape două săptămîni, în cele din urmă fiind împușcat și ucis.

Sîmbătă, 13 iulie, fostul președinte american Donald Trump a fost împușcat în timp ce vorbea în cadrul unui miting în Pennsylvania. Trump a declarat că este "bine" după ce glonțul i-a zgîriat urechea. Agenții Secret Service au neutralizat atacatorul, care s-a dovedit a fi Thomas Matthew Crooks, în vîrstă de 20 de ani. Împușcăturile s-au soldat cu moartea unuia dintre participanții la miting. FBI investighează atacul ca fiind o încercare de asasinare a lui Trump. O serie de lideri mondiali au condamnat violențele politice și i-au urat fostului președinte al SUA însănătoșire grabnică.

0
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?