X 
Arşiţa stiri: 216
Jocurile Olimpice stiri: 297
Transnistria stiri: 1461

Anul 2024 are mari șanse de a deveni cel mai călduros înregistrat vreodată

13 aug. 15:00   Externe
8 ore in urma 1405 0

Anul 2024 are în prezent 77% şanse de a deveni cel mai călduros înregistrat vreodată, a anunţat Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică (NOAA) din Statele Unite în buletinul său informativ lunar, relatează Agerpres. Și asta după ce 2023 deținea deja recordul nedorit de cel mai fierbinte an.

Săptămîna trecută, agenţia europeană Copernicus, care utilizează un set diferit de date, a estimat că luna iulie 2024 a fost doar puţin mai răcoroasă comparativ cu iulie 2023, transmite Digi24.

Însă, ambele agenţii sînt de acord că situaţia este alarmantă, fiecare lună înregistrînd, de aproximativ un an, temperaturi lunare excepţionale.

"Efectele devastatoare ale schimbărilor climatice au început cu mult înainte de 2023 şi vor continua pînă cînd emisiile globale de gaze cu efect de seră vor atinge neutralitatea carbonului", a comentat săptămîna trecută Samantha Burgess, directoarea adjunctă a departamentului de schimbări climatice (C3S) al Copernicus.


Anul 2024 va fi, cu siguranţă, unul dintre cei mai fierbinţi cinci ani înregistraţi vreodată, potrivit NOAA, care se bazează pe date colectate de 175 de ani. În iulie, temperatura globală a fost cu 1,21 grade Celsius peste media secolului XX (15,8 grade Celsius), conform agenţiei americane.

Perioada a fost marcată în special de o serie de valuri de căldură în ţările mediteraneene şi din Golf, a subliniat aceasta. Africa, Europa şi Asia au înregistrat cea mai călduroasă lună iulie, în timp ce pentru America de Nord a fost a doua cea mai călduroasă lună iulie.

În ceea ce priveşte oceanele, acestea au înregistrat a doua cea mai călduroasă lună iulie, potrivit NOAA - acelaşi rezultat ca şi Copernicus -, punînd capăt unui interval de 15 luni de recorduri lunare consecutive de temperatură în apele mărilor. Însă, această ameliorare uşoară ar fi putut fi mai semnificativă, avînd în vedere sfîrşitul fenomenului climatic El Nino.

0
0
0
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pentru cine intenționați să votați la alegerile prezidențiale din data de 20 octombrie?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав