X 
Eurovision stiri: 497
Transnistria stiri: 1343

Adunarea Populară a Găgăuziei nu a aprobat componența Comitetului Executiv al autonomiei

8 sep. 2023,, 17:45   Sudul Moldovei
3819 0

Adunarea Populară a Găgăuziei (APG), la ședința din 8 septembrie, nu a aprobat componența Comitetului Executiv al Găgăuziei, propusă de bașcanul Evghenia Guțul. Deputații au retras problema de pe ordinea de zi, în schimb au adoptat o rezoluție cu o propunere către bașcan.

Vicepreședintele APG, Gheorghe Leiciu, a precizat că pentru început rezoluția trebuie examinată de comisiile de profil ale APG.

"Apoi comisiile urmează să pregătească un raport, pentru ca deputații să aibă o idee dacă candidații pentru funcțiile de membri ai Comitetului Executiv corespund cerințelor legii. Prin urmare, propun să adoptăm o rezoluție și astfel să propunem bașcanului, ca la formarea noii componențe sau la introducerea modificărilor la componența propusă astăzi, să se ghideze de prevederile legii", a declarat vicepreședintele APG, Gheorghe Leiciu.

O astfel de rezoluție, așa cum i-a explicat Leiciu, nu va permite bașcanului să dizolve APG din cauza faptului că deputații nu au aprobat componența Comitetului Executiv, relatează Noi.md cu referire la newsmaker.

Drept răspuns la propunerea lui Leiciu, reprezentantul fracțiunii comuniștilor și socialiștilor, Elena Iurcenko, a cerut ”încetarea acestui tîrg”.


Deputații APG nu au aprobat de două ori structura Comitetului Executiv propusă de Guțul. Potrivit Codului Găgăuziei, bașcanul poate dizolva APG după două încercări eșuate de aprobare a Comitetului Executiv.

Cu toate acestea, așa cum a explicat Gheorghe Leiciu mai devreme, neaprobarea structurii nu este considerată o încercare de aprobare a Comitetului Executiv, deoarece Adunarea Populară nu a trecut la discutarea componenței.

5
2
0
2
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?