X 
Arşiţa stiri: 226
Jocurile Olimpice stiri: 294
Transnistria stiri: 1421

Locatarii uneia dintre casele din capitală, indignați de intervenția neautorizată în reconstrucția clădirii

18 aug. 10:20   Capitala
5 ore in urma 1682 0

Locatarii unui imobil de pe strada Mitropolit Varlaam 67 sînt indignați de intervenția neautorizată în reconstrucția clădirii care este monument istoric de importanță locală.

La sesizarea Ministerului Culturii, care administrează clădirea, Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor (AIRM) a efectuat o inspecție la adresa respectivă în iulie 2024, informează logos-pres.md.

În timpul inspecției, AIRM a constatat lucrări de construcție în două apartamente care încalcă aspectul istoric al clădirii. Inspectorii au observat că ferestrele originale fuseseră înlocuite cu unele din plastic cu rame negre; tencuiala fusese îndepărtată de pe fațadele care dau spre curte. De asemenea, pe întreaga înălțime a parterului clădirii fusese instalată o placă OSB în locul unei ferestre într-unul dintre apartamente.

AIRM a notificat Primăria Chișinău și Inspectoratul Național de Supraveghere Tehnică cu privire la identificarea posibilelor nereguli, în conformitate cu mandatul său.

Potrivit istoricului de referință, imobilul de pe strada Mitropolit Varlaam 67 este un monument de arhitectură de importanță locală, inclus în Registrul monumentelor istorice și culturale ale municipiului Chișinău, întocmit de Academia de Științe. Casa, construită în 1910 în stil neoclasic, a fost reconstruită în anii 1940. În această perioadă, proprietarii ei au fost Gersh Graboa și Karlik Levinzon.


Casa are o formă dreptunghiulară în plan, o fațadă alungită de-a lungul liniei roșii a străzii și este construită pe două niveluri. Clădirea a adăpostit pentru o perioadă Școala orășenească de Arte, iar artistul V.F. Okushko a locuit acolo cînd era directorul școlii.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, clădirea a fost grav avariată, iar în urma reconstrucției i-au fost schimbate aspectul original și aranjamentul apartamentelor. Balcoanele au fost eliminate, iar coloanele care decorau fațada de la parter, cornișele proeminente și o parte din pereți au fost demolate.

Au fost însă păstrate volumul și compoziția originală a fațadei principale cu trei risalite, unde se află logiile apartamentelor, precum și lumina naturală prin luminatoarele scărilor, care formează legătura internă dintre etaje. Finisajul decorativ al fațadei principale cu proiecții orizontale la parter a fost repetat.

Ca urmare a reconstrucției postbelice, fațada principală a păstrat aspectul comun pentru clădirile din anii '50 ai secolului al XX-lea, realizat cu elemente de neoclasicism, în care un rol important îl au consolele acoperite cu frunze de acant, pilaștrii cu capiteluri stilizate, stucul masiv etc. Fațada din spate a clădirii este lipsită de detalii decorative.

0
0
0
6
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pentru cine intenționați să votați la alegerile prezidențiale din data de 20 octombrie?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав