X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

China este gata să depășească SUA pe piața auto

26 ian. 2023,, 17:15   Ştiri Auto
2956 0

China este gata să devină al doilea exportator de autoturisme din lume, depășind Statele Unite și Coreea de Sud, scrie Bloomberg.

Dacă China va reuși să ocupe locul doi pe piață, acest lucru ar putea schimba industria auto globală și ar putea provoca noi tensiuni în relațiile cu partenerii comerciali, menționează ziarul.

Potrivit Asociației chineze a autoturismelor, livrările în străinătate de mașini fabricate în China s-au triplat din 2020 și au ajuns la peste 2,5 milioane anul trecut.

Brandurile chineze sînt deja lideri de piață în Orientul Mijlociu și America Latină. Scopul țării este de a vinde opt milioane de autoturisme în străinătate pînă în 2030, ceea ce depășește de două ori oferta actuală a Japoniei. O astfel de tendință riscă să provoace o reacție politică în UE, spun experții.

"Acest lucru se datorează parțial faptului că companiile chineze se îmbunătățesc, dar parțial din cauza supracapacității din China", explică Agatha Kratz, directorul Rhodium Group.


Potrivit UN Comtrade, prețul mediu al unui autoturism exportat fabricat în China în 2021 a fost de aproximativ 13.700 de dolari, ceea ce reprezintă aproximativ o treime din costul unei mașini germane și este cu 30% mai ieftin decît mărcile japoneze.

China a devenit cel mai mare exportator de autoturisme către Rusia în 2022, importurile au crescut cu 40% față de anul precedent.

De menționat că în Moldova de o mare popularitate se bucură mașinile GEELY, care, de asemenea, au rădăcini chinezești și sînt prezentate la centrul auto GEELY de pe Calea Ieșilor 14. Distribuitorul oficial al mărcii este Daac Hermes. În Moldova sînt prezentate cele mai de succes și avansate modele GEELY, iar în 2023, potrivit centrului auto, pe piața moldovenească vor apărea mașini noi și mai avansate de această marcă.

În fotografie este una dintre cele mai noi fabrici GEELY, automatizată în proporție de 100%, monitorizare digitală completă a calității și proceselor de producție, care funcționează fără iluminare interioară din cauza absenței acolo a oamenilor.

1
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?