X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Un studiu australian a constatat că anumite antidepresive comune pot creşte rezistenţa la antibiotice

3 apr. 03:30   Ştiinţă şi IT
797 0

Unele antidepresive prescrise în mod obişnuit pot creşte rezistenţa bacteriilor la antibiotice, conform rezultatelor unui studiu condus de Universitatea din Queensland (UQ), transmite agerpres.ro.

Publicat în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences la data de 23 ianuarie, studiul a analizat consecinţele expunerii bacteriei Escherichia coli (E. coli) la cinci antidepresive prescrise în mod obişnuit, în concentraţii relevante din punct de vedere clinic, sertralină, escitalopram, bupropionă, duloxetină şi agomelatină.

Autorul principal al studiului, Jianhua Guo, profesor la UQ, a declarat miercuri pentru Xinhua că măsurînd dezvoltarea rezistenţei la mai multe antibiotice şi evaluînd persistenţa bacteriilor după expunere, s-a constatat că bacteria E. coli dezvoltă rezistenţă sporită la mai multe clase de antibiotice.

"Toate medicamentele testate sînt capabile să declanşeze apariţia rezistenţei la antibiotice. Dintre medicamentele pe care le-am testat, sertralina şi duloxetina au avut cel mai puternic impact asupra rezistenţei bacteriene la antibiotice", a spus Guo.

Specialistul a remarcat că posibila cauză a acestei reacţii ar putea fi stresul oxidativ la nivelul bacteriilor declanşat de antidepresive, capacitatea oxidativă puternică a acestor medicamente putînd determina bacteriile să genereze unele specii reactive de oxigen la nivel intracelular, ceea ce reprezintă un stres pentru dezvoltarea bacteriilor.

Drept rezultat, acest lucru ar determina bacteriile să îşi activeze la rîndul lor semnalele de alarmă şi răspunsul anti-oxidare, a spus el.

"Deşi antidepresivele sînt consumate cu o tendinţă ascendentă, puţine lucruri sînt cunoscute despre posibilitatea ca antidepresivele să provoace răspîndirea rezistenţei la antibiotice. Prin urmare, descoperirea noastră ne-a schimbat înţelegerea cu privire la răspîndirea rezistenţei la antibiotice", a declarat Guo.

Specialistul a precizat, de asemenea, că sînt necesare mai multe cercetări pentru a se cunoaşte cu siguranţă dacă astfel de medicamente pot afecta microflora intestinală a persoanelor care le iau şi dacă pot provoca infecţii.

0
0
0
7
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?