X 
Eurovision stiri: 497
Transnistria stiri: 1343

Un nou tip de neuron a fost descoperit

31 aug. 2018,, 20:03   Ştiinţă şi IT
3362 0

Creierul uman este una dintre cele mai complexe structuri care au evoluat pe planeta noastră, dar încă nu sîntem capabili să-l înțelegem pe deplin.

Lucrurile se complică și mai tare, deoarece cercetătorii au descoperit recent un nou tip de celulă a creierului, care este unică pentru ființele umane. Studiul care descrie descoperirea a fost publicat în jurnalul „Nature Neuroscience”.

Cercetătorii au denumit celula drept „rosehip neuron”. Acesta reprezintă de la 10 pînă la 15 procente din stratul superior al neocortexului uman – porțiune a creierului responsabilă pentru o mare din cunoașterea noastră avansată.

Scopul studiului a fost acela de a înțelege diversitatea neocortexului și de a vedea dacă oamenii posedă tipuri de neuroni care sînt absenți în cazul altor animale.

„Nu am mai văzut așa ceva pînă acum”, a declarat Gábor Tamás, cercetător la Universitatea din Szeged, Ungaria și coautor al studiului. El spune că rezultatele sînt surprinzătoare, dar că nu au fost uimiți să găsească elemente în neurocircuitul uman care ar putea fi unice pentru specia noastră.


El spune însă că structura neuronului este una uimitoare, care pare că-i permite să inhibe semnale într-un mod „super-specializat”. Ca și în cazul altor descoperiri recente, cercetătorii spun că nu înțeleg pe deplin funcțiile neuronului, dar că descifrarea acestora ne-ar putea ajuta să înțelegem de ce creierul uman este superior celor din regnul animal.

Trăsătura deosebită a neuronului este forma axonului său terminal – „dispozitivul” de semnalizare al neuronului care eliberează neurotransmițători către alte celule. Neurotransmițătorii se comporta ca un fel de limbaj, pe care neuronii îl folosesc pentru a comunica între ei.

Cercetătorii spun că axonul are formă de măceșe, de unde vine și denumirea neuronului. Și dimensiunea celulei este una deosebită, deoarece este extrem de compactă. În ceea ce privește funcția neuronului, cercetătorii încă nu sînt siguri, însă presupun că aceștia inhibă selectiv activitatea creierului, prin activarea neuronilor „excitatori”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?