Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4064

Un fragment de stea a fost găsit în Alpi: de unde provine

24 iun. 23:00   Ştiinţă şi IT
1814 0

Zeci de mii de meteoriți au fost găsiți pe Pămînt, dar este extrem de rar ca aceste fragmente să poată fi asociate cu o anumită "stea căzută", scrie New York Times.

Cercetătorii au reușit să asocieze un meteorit găsit în Alpii austrieci în urmă cu cîteva decenii, cu sclipiri luminoase pe cer. Potrivit oamenilor de știință, este extrem de rar ca meteoriții să fie legați de "mingea de foc" părinte.

Povestea a început în 1976, cînd pădurarul Josef Pfefferle curăța resturile unei avalanșe din apropierea satului austriac Ischgl. După 32 de ani, Pfefferle a decis să afle dacă piatra pe care o găsise ar putea fi un meteorit. Pădurarul a decis să își ducă obiectul găsit la universitate pentru a-l analiza. Piatra era într-adevăr un meteorit, și unul destul de mare, cîntărind aproape 1 kilogram.

Partea superioară intactă a meteoritului indica faptul că roca spațială căzuse pe Pămînt cu puțin timp înainte ca Pfefferle să o ridice, relatează focus.ua

"Era un meteorit atît de proaspăt, era perfect conservat", a declarat Maria Gritsevic, planetolog la Universitatea Helsinki din Finlanda. Cercetătoarea și colegii ei au sugerat că meteoritul Ischgl a căzut pe Pămînt nu cu mult timp în urmă, astfel încît căderea sa ar fi putut fi surprinsă în imagini. O rețea de 25 de camere de luat vederi ale cerului din regiune a surprins imagini ale cerului nocturn încă din 1966. Această rețea și-a încheiat activitatea în 2022 și a reușit să filmeze mai mult de 2 mii de meteoriți.


În Centrul Aerospațial German din Augsburg s-au găsit negative de film cu mingi de foc. După ce au digitalizat imaginile, oamenii de știință au sortat meteoriții în funcție de masă, formă, viteză și unghi de cădere. Însă doar trei evenimente au avut loc înainte de 1976.

Oamenii de știință au reconstruit traiectoria fiecăreia dintre mingile de foc și au calculat unde era mai probabil să cadă. Echipa a obținut o singură potrivire cu locul în care a fost găsit meteoritul Ischgl. Astfel, oamenii de știință au constatat că meteoritul Ischgl a fost produs de o minge de foc sau "stea căzătoare" care a zburat la joasă înălțime deasupra orizontului în dimineața zilei de 24 noiembrie 1970.

0
1
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?