X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Smartphone-ul epuizează resursele intelectuale ale creierului

12 feb. 2023,, 19:00   Ştiinţă şi IT
2246 0

Oamenii de știință au efectuat un studiu care a arătat cum utilizarea zilnică a smartphone-ului afectează creierul.

Specialiștii de la Universitatea Rutgers din SUA au aflat că utilizarea telefonului mobil epuizează abilitățile intelectuale ale creierului. Informaţia este prezentată de ediţia Eurekalert.

Experții susțin că utilizarea telefonului pentru a se distrage nu ajută creierul să „repornească”, ci îl epuizează. Experții au ajuns la această concluzie după un experiment cu participarea a 414 studenți.

Participanții au fost împărțiți în mai multe grupuri, care urmau să facă anagrame din douăzeci de seturi de litere – cîte zece înainte și după pauză. În timpul pauzei, subiecții au fost nevoiți să efectueze trei cumpărături din magazin, respectînd un anumit buget și justificîndu-şi alegerea. Un grup a efectuat această sarcină pe un smartphone, al doilea pe un computer, al treilea pe hîrtie. În grupul de control pauză nu a existat.

S-a dovedit că studenții care au folosit smartphone-uri au avut nevoie cu 19% de mai mult timp pentru a realiza sarcinile decît alții. De asemenea, rezultatul lor a fost mai rău decît al altora cu 22%.


Oamenii de știință explică acest lucru prin faptul că telefonul afectează capacitatea de concentrare a persoanei asupra altor probleme. În același timp, laptopurile și calculatoarele au un impact negativ mai puțin pronunțat.

3
2
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?