X 
Arşiţa stiri: 209
Jocurile Olimpice stiri: 231
Transnistria stiri: 1460

Peste 39 de mii de vouchere au fost valorificate în cadrul Programului „Rabla pentru electrocasnice”

6 aug. 06:00   Ştiinţă şi IT
16 ore in urma 1765 0

Peste 39 de mii de vouchere au fost valorificate pentru înlocuirea becurilor și a electrocasnicelor vechi pe altele noi, eficiente din punct de vedere energetic, prin Programul „Rabla pentru electrocasnice”.

Proiectul pilot, cu un buget de 5,34 milioane de euro, a fost posibil datorită finanțării oferite de Uniunea Europeană, prin intermediul programului „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, implementat de PNUD, transmite IPN.


Programul a oferit sprijin financiar pe bază de vouchere care au acoperit pînă la 80% din costul unui frigider, aragaz electric sau mașină de spălat rufe, precum și vouchere gratuite în valoare de 500 de lei pentru procurarea becurilor LED. În total, familiile vulnerabile au achiziționat cu ajutorul voucherelor peste 7,2 mii de electrocasnice mari și peste 303 mii de becuri de tip LED. Totodată, prin intermediul programului au fost transmise pentru reciclare mai bine de 7,2 mii de echipamente vechi și uzate.

Tatiana Leonti, beneficiară de voucher din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, a declarat că despre programul Rabla a auzit prima oară cînd s-a înregistrat la compensație pentru perioada rece a anului. Ea a beneficiat inițial de un voucher de 500 de lei pentru lămpi economice, iar apoi de unul de 12 mii de lei pentru electrocasnice. Din acești bani a procurat frigider.

Mariana Mariț, beneficiară de voucher din Chișinău, a ales să cumpere un frigider deoarece cel vechi îl avea de la părinți și nu mai era eficient energetic.

Conform estimărilor, o familie poate economisi aproximativ 1 618 lei pe an la factura de energie electrică doar prin înlocuirea becurilor incandescente cu cele economice de tip LED.

Vadim Filimon, beneficiar de voucher din orașul Căușeni, a spus că a schimbat lămpile în toată casa, în beci și sarai, iar acum totul este cu mult mai luminos și econom. Economia s-a simțit îndată. Acum chitanța e de 475 lei. Aproape în jumătate ca pînă la schimbarea becurilor.

După încheierea Programului pilot „Rabla pentru electrocasnice”, acesta va fi preluat și implementat în continuare de către Centrul Național pentru Energie Durabilă pe platforma ecovoucher.md.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав