X 
Arşiţa stiri: 229
Transnistria stiri: 1421
Preşedintele stiri: 4127

Peste 100 de hieroglife dezvăluie secretele unui străvechi oraș

23 aug. 04:00   Ştiinţă şi IT
18 ore in urma 1462 0

În adîncul junglei mexicane, la capătul Peninsulei Yucatán, arheologii au descoperit o comoară ascunsă a istoriei. Acolo, în vechiul oraș mayaș Cobá, abandonat de mult timp, în apropierea piramidei Nohoch Mul, a fost găsită o imensă lespede de piatră ascunsă în ceea ce a fost odată podeaua unui bazin sacru.

Ceea ce face această lespede atît de specială este ceea ce poartă: o inscripție formată din 123 de glife (hieroglife), sculptate cu grijă pe suprafața sa, transmite descopera.ro

Inspecția inițială sugerează că glifele descriu data fondării unui oraș numit Keh Witz Nal, sau „Muntele Căprioarelor”, pe 12 mai 569 d.Hr. De asemenea, ele numesc un conducător maya necunoscut pînă atunci – K’awiil Ch’ak Chéen, un nume care îl invocă pe K’awiil, zeul mayaș al fulgerului.

Alte glife fac referire la zeii despre care se crede că au fondat Cobá, inclusiv Bolón Tz’akab Ajaw – stăpînul nenumăratelor generații, potrivit Science Alert.

Situat în ceea ce este acum statul Quintana Roo, în partea de est a Peninsulei Yucatán, orașul Cobá, (odinioară glorios, însă acum în ruine), ar fi fost construit de mayași încă din anul 50 î.Hr. și locuit continuu timp de peste 1.500 de ani, cele mai recente clădiri fiind construite între anii 1200 și 1500 d.Hr. La apogeul său, a fost un centru cultural înfloritor, avînd aproximativ 50.000 de locuitori.


Aici este unul dintre puținele situri arheologice care încă poartă numele său mayaș, Ko’ba a, care înseamnă ape agitate, și este plin de gravuri și sculpturi care dezvăluie multe despre viața spirituală și estetică a mayașilor care au trăit acolo.

Piatra, găsită pe fundul unei piscine

Excavările de la fața locului sînt foarte atente și minuțioase, iar Institutul Național de Antropologie și Istorie din Mexic (INAH) a avut timp să descopere și să restaureze monumentele orașului care s-au pierdut temporar în jungla și în timp.

Placa de piatră a fost descoperită pe fundul a ceea ce a fost odată o piscină. Acoperă o suprafață de 11 metri pătrați (118 picioare pătrate), cu glife sculptate cu minuțiozitate pe suprafața sa într-un fel de aranjament în formă de L, care s-a adaptat formei pietrei.

Anterior, fuseseră identificați 14 conducători ai Cobá, inclusiv trei femei, dintre care una a domnit timp de 40 de ani. Cu noile informații conținute în scrisul puternic stilizat, cercetătorii au putut confirma că mulți dintre acești conducători au adoptat numele zeului K’awiil. Va fi realizat un studiu mai aprofundat al inscripției, însă, pentru moment, echipa de arheologi se concentrează pe restaurarea și conservarea pietrei împotriva deteriorării ulterioare cauzate de apă și eroziune.

3
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În curînd, în centrul capitalei moldovenești va apărea monumentul Reginei Maria a României. Dar monumentele căror personalități moldovenești celebre considerați că ar trebui instalate pe străzile noastre?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав