X 
Eurovision stiri: 497
Transnistria stiri: 1342

Pămîntul a primit un mesaj transmis cu laser de la 16 milioane de kilometri distanță

21 noi. 2023,, 22:30   Ştiinţă şi IT
8851 0

Experimentul spațial denimit „Adeep”, care se deplasează la bordul navei spațiale Psyche a NASA, tocmai a transmis pentru prima dată un mesaj prin laser către Pămînt de mult dincolo de Lună, o realizare care ar putea transforma modul în care comunică navele spațiale.

În cadrul celei mai îndepărtate demonstrații de pînă acum a acestui tip de comunicare optică, DSOC (Deep Space Optical Communications) a transmis un laser în infraroșu apropiat codificat cu date de test din poziția sa la o distanță de aproximativ 16 milioane de kilometri - adică de 40 de ori mai departe decît este Luna de Pămînt - către telescopul Hale de la Observatorul Palomar al Caltech din California, potrivit IFL Science.

Cea mai mare distanță parcursă pînă acum cu raze laser
„DSOC este o demonstrație tehnologică de doi ani care călătorește alături de Psyche în timp ce se îndreaptă spre ținta sa principală, asteroidul Psyche. Demonstrația a atins "prima lumină" la 14 noiembrie, potrivit Jet Propulsion Laboratory (JPL) al NASA, care gestionează ambele misiuni, datorită unei manevre incredibil de precise, în urma căreia transceiverul său laser s-a fixat pe puternica baliză laser de legătură ascendentă a JPL de la Observatorul Table Mountain, ceea ce a permis transceiverului DSOC să își îndrepte laserul de legătură descendentă către observatorul Caltech, aflat la 130 de kilometri distanță”, notează sursa citată.

Comunicațiile optice au mai fost folosite pentru a trimite mesaje de pe orbita Pămîntului, dar aceasta este cea mai mare distanță parcursă pînă acum cu raze laser. Concret, într-un fascicul laser, fasciculul de fotoni se deplasează în aceeași direcție, la aceeași lungime de undă.

De asemenea, prin comunicațiile lase se pot transmite cantități uriașe de date la viteze fără precedent prin împachetarea datelor în oscilațiile acestor unde luminoase, codificînd un semnal optic care poate transporta mesaje către un receptor prin intermediul unor raze infraroșii (invizibile pentru oameni).


„NASA folosește de obicei undele radio pentru a comunica cu misiuni mai îndepărtate decît Luna și ambele folosesc unde electromagnetice pentru a transmite date, dar avantajul fasciculelor laser este că în unde mult mai strînse pot fi introduse mult mai multe date. Potrivit NASA, demonstrația tehnică DSOC își propune să arate rate de transmisie de 10-100 de ori mai mari decît sistemele actuale de comunicații radio de top”, a adăugat publicația.

2
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?