X 
Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4064

Orașul Perlelor: Au fost descoperite ruinele unei misterioase așezări din secolul al IV-lea

20 iun. 02:00   Ştiinţă şi IT
2159 0

Arheologii au făcut o descoperire importantă pe insula Al-Sinniyah din Emiratele Arabe Unite, care ar putea fi orașul pierdut Tuam din secolul al VI-lea.

Al-Sinniyah a fost odată capitala regiunii și un centru pentru pescuitul de perle.

Orașul Tuam, care și-a atins apogeul în secolul al VI-lea, este menționat în vechile manuscrise arabe. Cu toate acestea, după epidemii și conflicte regionale, a decăzut și a fost uitat. Conducătorul săpăturilor, șeicul Majid bin Saud Al Mualla, care conduce Departamentul de Turism și Arheologie din Umm Al Quwain, colaborează cu specialiști internaționali pentru a dezvălui secretele acestui loc. Cercetările arheologice au arătat că așezarea a apărut în secolul al IV-lea și a atins apogeul în secolele V-VI. În trecut, pe insulă s-au mai găsit un sat și o mănăstire care se ocupau cu extragerea perlelor. În acest an, arheologii au descoperit case multifamiliale cu o suprafață de aproximativ 30 de metri pătrați, situate în jurul unor alei înguste, ceea ce indică o structură socială complexă și o societate urbană prosperă.

Profesorul Tim Power de la Universitatea din Emiratele Arabe Unite, care conduce cercetarea, a declarat: „Munca noastră a dezvăluit cea mai mare așezare de pe coasta Golfului Persic, care se potrivește perfect cu orașul descris în sursele geografice islamice timpurii. Este cu adevărat un loc important pe care nimeni nu l-a găsit vreodată”. Echipa a descoperit o cantitate semnificativă de ulcioare cu vin de curmale, probabil din Irak, și oase de pește, ceea ce indică existența unor legături comerciale dezvoltate. Aceste rezultate confirmă că locuitorii orașului făceau parte din rețele comerciale extinse, care legau Irakul, Persia și India.

Deși arheologii nu au găsit dovezi concludente, cum ar fi o inscripție cu numele orașului, lipsa altor așezări mari din această perioadă pe coastă întărește argumentul că acesta este Tuam.


Descoperirea aruncă lumină asupra istoriei pre-islamice a regiunii. Orașul era numit Toma în aramaică și Tuam în arabă, ceea ce înseamnă „gemeni”. De-a lungul timpului, acest nume s-a transformat în Thomas în greacă și engleză. Se crede că orașul a fost numit în onoarea Sfîntului Toma, care a răspîndit creștinismul în Orient.

3
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?