X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4038

Oamenii de știință au descoperit un păianjen care avea o caracteristică unică

22 mai. 03:00   Ştiinţă şi IT
1912 0

Descoperirea ar putea ajuta la clarificarea diversității ecosistemelor antice și a evoluției speciilor.

Creatura descoperită, numită Douglassarachne acanthopoda, a fost descrisă într-o lucrare publicată recent în Journal of Palaeontology. Autorii principali ai studiului, Paul Selden de la Universitatea din Kansas și Jason Dunlop de la Muzeul de Natură din Berlin, au subliniat caracterul unic al acestei creaturi asemănătoare unui păianjen. "Douglassarachne acanthopoda provine din celebra zonă Mazon Creek și are o vechime de aproximativ 308 milioane de ani", a explicat Selden. - Acest mic păianjen, cu o lungime de aproximativ 1,5 centimetri. El avea picioare neobișnuit de puternice și spinoase, ceea ce îl face diferit de orice alt păianjen cunoscut, viu sau dispărut".

Perioada în care a trăit păianjenul a fost o perioadă de mare diversitate a speciilor, incluzînd păianjenii, viermii de fîn și scorpionii familiari, precum și specii mai exotice, cum ar fi păianjenii bici și scorpionii bici. Printre aceste creaturi se aflau unele forme complet bizare, din care face parte și Douglassarachne acanthopoda.

Dunlop a remarcat că această creatură este un exemplu deosebit de impresionant al unui grup dispărut de creaturi asemănătoare păianjenului. "Picioarele sale spinoase seamănă cu cele ale unor păianjeni moderni, dar structura corpului său este foarte diferită de orice grup cunoscut în prezent", a spus el. Din cauza lipsei de informații despre detalii precum aparatele bucale, este dificil pentru oamenii de știință să determine locul exact al acestui păianjen în arborele evolutiv. Cu toate acestea, ei cred că Douglassarachne acanthopoda ar putea aparține unui grup mai larg care include păianjeni și alte specii strîns înrudite.

Selden și Dunlop sugerează că astfel de forme neobișnuite de păianjeni ar fi putut dispărea în timpul "Prăbușirii pădurii tropicale carbonifere" sau că au supraviețuit pînă la sfîrșitul Extincției în masă din Permian.

0
0
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?