X 
Arşiţa stiri: 153
Jocurile Olimpice stiri: 128
Transnistria stiri: 1411

Noua Zeelandă " fierbe ": ce se întâmplă cu apa din jurul insulei

12 iul. 05:00   Ştiinţă şi IT
20406 0

Temperaturile apei mării din Noua Zeelandă au crescut la niveluri fără precedent, de trei ori mai mari decît media globală.

Acest eveniment a stîrnit îngrijorare în rîndul oamenilor de știință și al ecologiștilor cu privire la impactul său potențial asupra vieții marine și a sistemelor ecologice din regiune. Conform statisticilor din Noua Zeelandă, temperaturile de la suprafața oceanelor au crescut cu 0,16 pînă la 0,26°C pe deceniu începînd din 1982, cu creșteri mai pronunțate în zonele de coastă, cuprinse între 0,19 și 0,34°C.


Cele mai ridicate temperaturi înregistrate în ultimii ani au fost înregistrate nu numai în regiunile oceanice, ci și în zonele de coastă, o abatere semnificativă de la normele istorice. Matt Pinkerton, cercetător la Institutul Național de Cercetare a Apei și Atmosferei, atribuie temperaturile ridicate din Noua Zeelandă locației sale geografice și curenților oceanici predominanți.


În ciuda statutului insulei de zonă protejată, Pinkerton subliniază că temperaturile în creștere pun la îndoială această percepție și necesită atenție. Ecologiștii sînt foarte conștienți de efectele potențiale ale creșterii temperaturilor asupra ecosistemelor marine, subliniind importanța măsurilor proactive de atenuare.


Căldura extremă și perioadele prelungite de încălzire anormală a apei pot duce la o serie de efecte asupra mediului, inclusiv decolorarea în masă a vieții marine, dispariția algelor, eșuarea peștilor și chiar moartea pinguinilor.
Sursă: The Guardian.

4
2
1
8
11

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?