În timpul lucrărilor arheologice desfășurate la Castelul Silifke din Mersin, care a fost locul unei așezări continue din perioada romană pînă în secolul al XX-lea, a fost descoperită o „placă funerară talisman” despre care se crede că a fost realizată în perioada bizantină pentru a proteja clădirea sau mormîntul de rele.
Conducătorul săpăturilor, profesorul Ali Boran, a declarat că în timpul săpăturilor din acest sezon, au făcut descoperiri importante care vor identifica structurile arhitecturale.
„Din cîte am înțeles din inscripțiile din interior, aceasta este o plăcuță magică, talisman, făcută pentru a proteja această structură sau mormînt de tot felul de rele și dușmani. Analiza completă va fi continuată de profesorii noștri epigrafi, dar vedem că acest loc nu este doar un oraș, ci are și alte particularități. Deocamdată nu am găsit niciun mormînt în interiorul castelului, iar placa indică faptul că aici cîndva a existat un mormînt. Este clar că aceasta este o placă importantă pentru istoria regiunii și a Anatoliei în contextul dezvăluirii datelor”, a spus el.
Adăuga comentariu