Așadar, în martie 2025, inelele lui Saturn vor deveni aproape invizibile pentru observatorii de pe Pămînt. Acest fenomen va avea loc din cauza înclinației unice din axa planetei Saturn, care va poziționa inelele chiar la limita cîmpului nostru vizual, transmite descopera.ro
Drept rezultat, iubitorii de tot ce înseamnă spațiul cosmic și astronomii vor putea fi martori la o transformare cerească uimitoare, în cele din urmă amintind despre natura etern schimbătoare a Universului.
Din fericire, schimbarea nu va fi permanentă. Evenimentul cosmic apare o dată la 29,5 ani, adică durata orbitei lui Saturn în jurul Soarelui. După martie 2025, înclinarea axei lui Saturn va aduce inelele înapoi în cîmpul nostru vizual, iar apoi acestea vor dispărea din nou în noiembrie 2025.
Așadar, am putea spune că inelele se joacă de-a v-ați ascunselea.
V-ați întrebat vreodată din ce sînt făcute inelele lui Saturn? În mare parte, inelele sînt făcute din particule de gheață, resturi de roci spațiale și praf cosmic. Toate aceste componente creează spectacolul uimitor vizibil de pe Pămînt cu ajutorul instrumentelor specializate, potrivit Earth.
Mai mult, particulele din inele variază în dimensiune, de la mici bucăți pînă la unele mai mari, cît case sau autobuze școlare. Inelele lui Saturn nu sînt, însă, o structură de sine stătătoare. Acestea sînt alcătuite din mai multe secțiuni.
Cum au apărut inelele lui Saturn? Astronomii nu sînt siguri
Între secțiuni există goluri, cum ar fi Diviziunea Cassini dintre inelele A și B, care ajunge la o lățime de 4.800 de kilometri. Formele acestor inele sînt în principal cauzate de interacțiunile gravitaționale ale planetei cu sateliții săi naturali.
Chiar și în zilele noastre, astronomii nu sînt siguri cum au apărut inelele lui Saturn. Există mai multe teorii, de la rămășițe de la un satelit natural sau o cometă distrusă de gravitația planetei și pînă la materiale rămase în urmă încă de la formarea planetei în urmă cu 4 miliarde de ani.
Adăuga comentariu