"Rezultatele acestei explorări au scos la iveală un set de dovezi arheologice fără precedent, care ne-au extins considerabil cunoştinţele", au declarat într-un comunicat instituţiile responsabile de explorarea epavei, a cărui amplasament exact a fost ţinut în secret după descoperirea sa în 2015, transmite agerpres.ro
În februarie, Guvernul columbian a anunţat începerea operaţiunilor de aducere la suprafaţă a unor elemente ale galionului scufundat la 950 de metri adîncime, ale cărui cale sînt pline cu obiecte din aur şi pietre preţioase.
Această primă explorare cu un robot a avut loc între 23 mai şi 1 iunie, potrivit unui comunicat de presă.
Marina columbiană, Ministerul Apărării, Ministerul Culturii şi alte instituţii din această ţară au explorat un perimetru ce acoperă o suprafaţă aproximativ egală cu cea a 40 de terenuri de fotbal.
"Deşi o concentrare de vestigii arheologice a fost detectată în 2022 în zona epavei, explorările recente au permis caracterizarea mai detaliată a acestor acumulări şi descoperirea de noi elemente izolate", se arată în comunicat.
Vestigiile recent descoperite includ o ancoră, precum şi o parte din încărcătura navei, cum ar fi ulcioare şi sticle.
Patru campanii de observare au fost desfăşurate în 2022 de Marina columbiană, care a folosit echipamente de înaltă tehnologie pentru a verifica starea epavei.
Imaginile raportate arătau tunuri din fontă, piese de porţelan, ceramică şi obiecte aparent din aur.
"Credem că este posibil să găsim noi vestigii care ar extinde informaţiile de care dispunem pînă în prezent", a declarat Alhena Caicedo, directorea Institutului columbian de antropologie şi istorie, citată în comunicatul de presă.
Costul misiunii a fost estimat la aproximativ 4,5 milioane de dolari.
San José, una dintre cele mai mari nave din armada spaniolă, s-a scufundat în Marea Caraibilor în iunie 1708, în urma unei ambuscade orchestrate de o escadrilă engleză.
Guvernul columbian consideră că această primă explorare "ridică întrebări cu privire la cauzele exacte ale scufundării". Potrivit Guvernului Columbiei, documentele britanice susţin că vasul a suferit o "explozie internă", care l-a făcut să se scufunde cu tot cu comoară şi sute de pasageri. Documentele spaniole, pe de altă parte, fac referire la o bătălie navală.
Adăuga comentariu