Acest lucru va accelera acumularea de dioxid de carbon (CO2) în atmosferă, a declarat biroul de presă al MIT.
"Nu putem conta pe faptul că oceanele lumii vor continua să absoarbă mare parte din emisiile de CO2 și să le stocheze în straturile adînci de apă.
Trebuie să începem să reducem rapid emisiile de gaze cu efect de seră acum, mai degrabă decît să sperăm că avem timp suplimentar pentru a combate schimbările climatice prin prezența acestor procese naturale", a declarat Jonathan Lauderdale, cercetător MIT, relatează Noi.md cu referire la oxu.az.
Încetinirea ciclului apei în oceanele lumii, așa cum au constatat climatologii, duce la o scădere a cantității de compuși de fier disponibili pentru fitoplancton în straturile superioare ale oceanului. Acest lucru, la rîndul său, reduce nivelul de activitate al organismelor fotosintetice și le determină să absoarbă mai puțin CO2 și să elibereze mai puține molecule care interacționează cu ionii de fier.Rezultatul este o reacție în lanț care duce la faptul că oceanele lumii încep să absoarbă mult mai puțin dioxid de carbon decît o făceau în trecut.
"Unele modele climatice indică faptul că rata ciclului apei oceanice va încetini cu aproximativ 30 % ca urmare a topirii ghețarilor polari. O astfel de încetinire severă nu numai că va încetini absorbția emisiilor antropogenice de CO2 de către apele oceanice ale lumii, dar poate determina, de asemenea, creșterea apelor de adîncime să elibereze CO2 în atmosferă în loc să îl absoarbă. Acest lucru ar accelera și mai mult încălzirea globală", a concluzionat Jonathan Lauderdale.
Adăuga comentariu