Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Cercetările oamenilor de știință: Noi încă nu știm cum arăta megalodonul

9 feb. 2022,, 20:00   Ştiinţă şi IT
3814 0

În secolul al XVII-lea, naturalistul danez Nils Stensen a pictat capul unui rechin uriaș cu dinți enormi. El a încercat să-i recreeze aspectul bazîndu-se pe dinții unei creaturi antice pe care astăzi noi o numim megalodon (Otodus megalodon).

Oamenii de știință sunt de părerea că acesta a fost fie cel mai mare, sau unul dintre cei mai mari, prădători acvatici care au existat vreodată pe Pămînt. Pe baza dinților de mărimea unei palme și vertebrelor fosilizate, cercetătorii presupun că megalodonul atingea o lungime de pînă la 15 metri, o greutate de la 30 pînă la 47 de tone, relatează Noi.md .

Multe modele presupun că megalodonul era foarte asemănător cu marele rechin alb (Carcharodon carcharias), unul dintre cei mai feroce prădători ai oceanului și cel mai mare rechin prădător care trăiesc în prezent.

Megalodonul nu aparținea familiei Lamnidae, dar oamenii de știință cred că aparținea unei ramuri înrudite care s-a separat de rechinii de hering în perioada cretacică. Se crede că el a fost, de asemenea, parțial cu sînge cald, ceea ce i-a oferit monstrului antic aceleași avantaje ca și rudelor sale moderne. Acest lucru plasează megalodonul în ordinul Lamniformes, din care fac parte rechinii de hering.

Фото: Wikimedia Commons


Anterior, oamenii de știință și-au imaginat megalodonul ca un rechin mare alb mărit. Dar în 2020, datorită legăturii megalodonului cu rechinii de hering, a fost propusă o abordare diferită. Oamenii de știință au luat ca bază întreaga familie Lamnidae. Înlăturînd caracteristicile a cinci reprezentanți ai familiei, ei au obținut o morfologie aproximativă a unei creaturi care a înotat în mările antice.

”Faptul că încă nu știm exact cum arăta O. megalodon ne stimulează imaginația. De aceea, paleontologia continuă să fie un domeniu academic interesant. Vom continua să căutăm noi indicii în scrierile paleontologice", spune paleobiologul Kenshu Shimada de la Universitatea DePaul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?