Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4039

Cele mai proaste 5 tipuri de suporturi pentru stocarea pe termen lung a datelor digitale

22 mai. 04:00   Ştiinţă şi IT
1594 0

Datele noastre digitale devin din ce în ce mai numeroase și mai importante.

Facem fotografii, înregistrăm videoclipuri, creăm documente și stocăm multe alte fișiere digitale. Cu toate acestea, cînd vine vorba de stocarea pe termen lung a acestor date, alegerea unui suport de stocare fiabil devine critică.

Există anumite tipuri de suporturi pe care ar trebui să le evitați atunci cînd stocați informații importante pe termen lung. Să aruncăm o privire asupra cîtorva dintre ele și să discutăm despre dezavantajele și riscurile lor.

Stick clasic


Un stick este un dispozitiv de mici dimensiuni, format de obicei dintr-un controler și un cip de memorie. Toate datele de pe stick sînt stocate în interiorul cipului sub forma unei sarcini electrice, care reprezintă un „1” și un „0” logic. Anumite celule de memorie stochează aceste sarcini în funcție de starea lor logică.

Deși datele de pe un stick pot fi stocate timp de mulți ani, o astfel de memorie este predispusă la degradare. Acest lucru se poate întîmpla din cauza unei varietăți de factori, inclusiv fluctuațiile de tensiune sau electricitatea statică. Și, în timp ce unele stick-uri pot păstra informațiile timp de mulți ani, altele se pot defecta la scurt timp după ce datele au fost scrise.

De asemenea, am cunoscut cazuri în care un stick păstrat timp de zeci de ani încă funcționează corect. Cu toate acestea, astfel de cazuri nu sînt garantate și există riscul pierderii de date. Prin urmare, în ciuda comodității de utilizare, nu este recomandat să vă bazați pe stick-uri.

Memoria smartphone-ului

În interiorul smartphone-ului dumneavoastră se află o unitate de stocare care este utilizată pentru a stoca date, aplicații și sistemul de operare. Această unitate este o formă de memorie permanentă și are, de obicei, o capacitate mai mare decît memoria RAM, care este concepută pentru a stoca temporar datele în timp ce dispozitivul este utilizat.

Modul în care funcționează memoria permanentă a unui smartphone este similar cu cel al unui stick USB, dar controlerul din interiorul smartphone-ului este mult mai complex, deoarece gestionează nu numai stocarea datelor, ci și sistemul de operare și funcționarea aplicațiilor. De regulă, această memorie este fiabilă și multe smartphone-uri pot continua să funcționeze eficient timp de mulți ani.

Cu toate acestea, la fel ca orice alt dispozitiv electronic, memoria fizică a unui smartphone este supusă uzurii în timp, iar acest lucru poate duce la defecțiuni sau defecțiuni imprevizibile, inclusiv la „alterări” de memorie, în cazul în care dispozitivul nu mai poate citi sau scrie datele corect. Chiar și modelele de top de iPhone se confruntă uneori cu probleme persistente de memorie.

Prin urmare, este important să faceți o copie de rezervă a datelor în mod regulat și să fiți atenți la actualizările sistemului de operare care pot conține remedieri pentru astfel de probleme.

Carduri de memorie

În ciuda popularității și a ușurinței de utilizare, acest dispozitiv poate fi unul dintre cele mai nesigure medii de stocare. Pentru fotografii profesioniști, de exemplu, cardurile de memorie prezintă un risc deosebit, astfel încît mulți dintre ei preferă să utilizeze terminale de stocare a fișierelor scumpe și fiabile, iar pentru o protecție suplimentară, adesea au asupra lor un laptop sau un alt dispozitiv pentru a face copii de rezervă ale filmărilor.

Deși dispozitivul cardului de memorie este similar cu memoria flash și memoria internă a smartphone-urilor, controlerul lor este de obicei mai primitiv și, prin urmare, sînt mai predispuse la erori și defecțiuni.

Din experiența personală, pot confirma că un card de memorie complet plin poate refuza accesul la o mare parte din datele dvs., iar acest lucru se poate întîmpla brusc și fără avertisment, putînd duce la pierderea unor informații importante. Nu vă stocați datele doar pe un stick de memorie - este întotdeauna mai bine să faceți o copie de siguranță a datelor pe alte suporturi.

De asemenea, un card flash muribund va prezenta adesea semne ale stării sale, cum ar fi încetinirea și erori. Adesea, însă, un stick de memorie poate ceda fără semne vizibile, ceea ce îl face deosebit de nesigur pentru stocarea datelor pe termen lung.

Discuri laser

Discurile, cum ar fi CD-urile și DVD-urile, sînt de mult timp unul dintre principalele mijloace de stocare a datelor, oferind o modalitate relativ fiabilă și compactă de stocare a informațiilor. Cu toate acestea, în ciuda popularității și prevalenței lor, ele își au limitele și dezavantajele.
Este important să depozitați discurile într-un loc uscat și să le protejați de expunerea directă la lumină; acest lucru va ajuta la prevenirea decolorării stratului de plastic, care poate deteriora suprafața discului și poate îngreuna citirea de către capul laser. De asemenea, trebuie să manipulați cu grijă discurile pentru a evita deteriorarea externă care ar putea duce la pierderea datelor.

Unele discuri CD înregistrate la începutul anilor '90 încă mai pot funcționa și reda, deși timpul își lasă amprentele, care se manifestă prin vulnerabilitatea la uzură și pierderea calității datelor. În plus, există riscul deteriorării discului în timp ce este introdus într-un player CD/DVD, ceea ce poate duce, de asemenea, la pierderea datelor.

Din acest motiv, nu se recomandă stocarea datelor într-o singură copie pe discuri laser. Pentru o stocare mai fiabilă și mai sigură a datelor, este mai bine să folosiți alte medii de stocare moderne și să faceți copii de siguranță ale datelor.

Cloud-uri la distanță

Stocarea în cloud devine din ce în ce mai populară, oferind o anumită capacitate în mod gratuit, iar pentru funcțiile avansate trebuie să plătiți, este convenabil, dar există două dezavantaje majore:

1. Vitezele de încărcare și descărcare a stocării în cloud pot varia foarte mult în funcție de diverși factori, inclusiv de calitatea conexiunii dvs. la internet și de problemele tehnice din partea furnizorului de servicii de internet, această problemă este vizibilă mai ales dacă folosiți servicii cloud din străinătate, unde vitezele de transfer de date pot fi instabile.

2. Există riscul ca serviciul cloud să vă piardă contul și toate datele asociate acestuia, de exemplu, din cauza unor defecțiuni tehnice sau a unor probleme de securitate. În astfel de cazuri, conform contractului de utilizare, este posibil să nu fiți nici măcar despăgubit pentru pierderea datelor.
Pentru a crește securitatea stocării datelor într-un serviciu cloud, se recomandă să utilizați două servicii diferite în același timp, acest lucru vă permite să reduceți riscul de pierdere a datelor, deoarece probabilitatea ca ambele servicii să vă piardă informațiile este mult mai mică.

1
2
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?