X 
Arşiţa stiri: 226
Jocurile Olimpice stiri: 294
Transnistria stiri: 1421

Ce ascund coperțile unor cărți vechi

20 aug. 00:00   Ştiinţă şi IT
3 ore in urma 558 0

Bibliotecarii Universității Lipscomb (SUA) Jan Kohu și Michaela Rutledge au cerut chimiștilor să verifice cărțile din secolele XIX - începutul secolului XX din colecția școlii Beeman în coperți de pînză viu colorate.

Joseph Weinstein-Webb, profesor asociat de chimie, a răspuns la solicitare. El era familiarizat cu lucrările colegilor de la Winterthur Manor Museum, Garden and Library, care au studiat cărțile din secolul al XIX-lea pentru un pigment verde cunoscut sub numele de verde de Paris.

Acesta este de fapt un compus al arsenicului - acetat de cupru mixt-arsenit. Acesta a fost folosit în epoca victoriană în tapet, țesături și, după cum se pare, în coperțile cărților.

„Cărțile vechi cu coloranți otrăvitori se pot afla în biblioteci universitare, publice și colecții private. Dorim să găsim o modalitate universală de a afla dacă există un risc de expunere și cum să păstrăm în siguranță astfel de publicații", au explicat cercetătorii, relatează Noi.md citînd oxu.az.

Oamenii de știință au folosit analiza prin fluorescență cu raze X pentru a detecta arsenicul sau alte metale grele în coperțile cărților. Analiza a arătat că acolo era mult mai mult plumb decît crom, în timp ce în cromul galben acestea ar trebui să fie egale. Poate, au sugerat experții, vopselele de carte conțineau alți pigmenți de plumb, cum ar fi oxidul de plumb (II) sau sulfura de plumb (II). Această problemă necesită clarificări suplimentare.


În coperțile unor exemplare, nivelurile de metale grele depășeau standardele Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA pentru expunerea pe termen lung. În majoritatea cazurilor, conținutul de plumb era de peste două ori mai mare decît standardul, iar cel de crom era de aproape șase ori mai mare decît standardul. Inhalarea continuă pe termen lung a plumbului și cromului poate duce la cancer, afectarea plămînilor și afectarea funcțiilor fertilizante.

Pe baza rezultatelor studiului, biblioteca universității a pus cărți colorate din secolul al XIX-lea în pungi cu fermoar. Cele care s-au dovedit a fi toxice au fost retrase de la accesul public, iar cele neexaminate au fost trimise la depozit.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pentru cine intenționați să votați la alegerile prezidențiale din data de 20 octombrie?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав