X 
Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4030

A fost dezvăluit misterul apariției Lunii

5 dec. 2020,, 19:00   Ştiinţă şi IT
14168 0

Oamenii de știință de la Universitatea Durham din Marea Britanie au aflat cum coliziunea Pămîntului cu o planetă minoră acum 4,5 miliarde de ani a dus la apariția Lunii.

Procesul de formare a satelitului Pămîntului a fost modelat, folosind calcule de înaltă performanță pe supercomputerul DiRAC. Misterul apariției Lunii este dezvăluit într-un articol publicat în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Cercetătorii au urmărit soarta substanței expulzate în spațiu, în termen de patru zile de la coliziunea Pămîntului și a Theiei care este de aceeași dimensiune cu Marte, relatează lenta.ru.

Totodată, au fost luate în considerare diferite scenarii în funcție de viteza de rotație a planetei minore în jurul axei sale. S-a dovedit că, dacă Theia nu s-a rotit, atunci coliziunea a dus la eliberarea materiei care constituie 80% din masa Lunii. Această substanță, sub influența propriei sale gravitații, formează un corp ceresc. La viteze de rotație reduse, se formează un obiect asemănător Lunii.

Corpul format care începe să zboare pe orbită în jurul Pămîntului crește după coliziune, „hrănindu-se” cu materialul de pe discul de resturi care înconjoară planeta. Acesta are un nucleu de fier și o suprafață exterioară formată din materia Pămîntului și Theiei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?