X 
Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4072

Cu treizeci de ani în urmă, Echipa națională a Moldovei a jucat primul său meci. Să ne amintim cum a fost

2 iul. 2021,, 15:55   Sport
2647 0

La 2 iulie 1991, pe Stadionul Republican din Chișinău a avut loc un eveniment istoric - Echipa națională de fotbal a Moldovei a jucat primul meci din istoria sa oficială. A fost un meci amical cu Echipa națională a Georgiei.

De asemenea, este interesant faptul că primul meci oficial sub egida UEFA, în turneul de calificare pentru Cupa Mondială din 1996, echipa națională a Moldovei, de asemenea, a jucat împotriva Georgiei - și acest lucru nu s-a întîmplat prin acord, ci prin tragere la sorți. Și atunci, la Tbilisi, pe 7 septembrie 1994, echipa noastră a cîștigat cu un avantaj minim datorită golului lui Igor Oprea.

Întîlnirea amicală din 1991 a avut loc la propunerea FMF. Totul constă în faptul că, în aprilie 1991, în Georgia a avut loc un cutremur devastator, iar pentru a ajuta la strîngerea de fonduri în scopuri caritabile, partea noastră s-a oferit să organizeze un meci amical. Propunerea a fost acceptată - din cauza statutului neclar al fotbalului moldovenesc și georgian, echipele naționale din țările URSS, care deja se destrăma, nu au avut dreptul să joace în meciurile sub egida UEFA și FIFA și, de aceea, au căutat orice posibilități de a se întîlni.

În primul meci al Echipei naționale a Moldovei, ea a fost reprezentată pe teren doar de jucătorii de la "Zimbru", în care au fost invitați încă cîțiva jucători ai clubului "Tighina" care exista atunci. Multe cluburi au refuzat pur și simplu să permită jucătorilor să joace, deoarece era în plină desfășurare campionatul de fotbal al URSS (care a devenit ultimul), iar jucătorii erau necesari pentru a rezolva sarcinile turneului.


Meciul a fost urmărit de 7 mii de spectatori - o cifră bună pentru Stadionul Republican. Și ei au devenit marturii unui fel de anti-record al Echipei Naționale a Moldovei - portarul său Serghei Kvasnikov a ratat patru goluri. Și din moment ce acesta a fost singurul său meci în Echipa națională, Kvasnikov s-a dovedit a fi portarul cu cel mai mare număr mediu de goluri ratate din istoria Echipei naționale a Moldovei - patru într-un meci.

Mai mult decît atît, el a ratat primele două goluri în primele treisprezece minute – acestea au fost marcate de Ketsbaya și Daraselia. Dar la mijlocul primei reprize, Alexandru Spiridon a marcat un gol. De îndată ce a început a doua jumătate a jocului, a marcat un gol și Harea - deci scorul fusese egalat. Cu toate acestea, ei nu au reușit să păstreze cel puțin o remiză, în ultimele zece minute georgienii au mai marcat două goluri, prin eforturile depuse de Djishkariani și Kavelashvili, și a obținut o victorie cu scorul de 4:2.

Moldova-Georgia– 2:4 (1:2).
Marți. 2 iulie 1991. Chișinău. Stadionul Republican.
Goluri:
0:1-Ketsbaya (5), 0:2-Daraselia (13), 1:2-Spiridon (27), 2:2-Harea (50), 2:3 – M. Djishkariani (79), 2:4 – Kavelashvili (88).

În ciuda acestei înfrîngeri, în anii '90, Echipa națională a Moldovei și-a bucurat nu o singură dată fanii cu jocuri frumoase și rezultate decente.

- Deși a trecut mult timp de cînd noua conducere a fotbalului, mai întîi a Georgiei, apoi a Republicii Moldova, și-a anunțat intențiile de a obține un statut independent pe arena internațională, "marea familie mondială" s-a dovedit a fi atît de prudentă încît pînă în prezent își alimentează noii posibilii membri doar cu dezamăgiri. Și apoi aceștia din urmă nu au de ales decît să mențină în această etapă contactele cu vechii prieteni, dar oferind acestor evenimente o culoare nouă, datorită sarcinilor identice și condițiilor dificile pentru implementarea lor. Adică, din întîlnirile la nivelul întregii uniuni, aceste jocuri sînt calificate pînă acum doar de participanții săi ca fiind internaționali. Aproximativ în acest domeniu trebuie să căutăm motivația primului meci internațional jucat pe teren propriu al Echipei naționale a Republicii Moldova cu prima echipă națională a Georgiei. Înainte de aceasta, oaspeții noștri au debutat la Tbilisi împotriva echipei naționale a Lituaniei. Remiză - 2:2.

Cu toate acestea, trebuie să ținem minte (iar procesele politice turbulente din Georgia au umbrit chiar o astfel de tragedie ca cutremurul) că meciul Moldova – Georgia, organizat la inițiativa federației noastre de fotbal, a avut și un scop caritabil – de a ajuta victimele.

Aș dori să ofer aici datele tehnice ale întîlnirii, pentru ca comentariile ulterioare să se bazeze exclusiv pe fapte concrete.

Este ușor de observat că aproape toți cei mai puternici jucători de acum au jucat pentru echipa națională a Georgiei, cu excepția unora care joacă pentru cluburi străine.

Din păcate, chiar și denumirea de "premieră absolută" nu a avut un efect asupra antrenorilor noștri, pentru a fi la un nivel – de ce nu! - istoric. Trei dintre cele cinci cluburi de elită ale republicii au refuzat să participe la acest meci memorabil. Desigur, fiecare își poate trage propriile concluzii. Putem înțelege în acest caz conducerea tehnică a clubului ”Zimbrul”, care a fost nevoită să se descurce singură cu această sarcină.

Cu toate acestea, acum, cînd campionatul unional din '91, care a adus rezultate descurajante, s-a încheiat deja, trebuie să recunoaștem că interesele echipei naționale în meciul său de debut au fost sacrificate altora - momentane, mult mai puțin semnificative decît primii- așa a fost descris meciul dintre Moldova și Georgia în primul număr al revistei "Фотбал магазин" din anul 1992.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?