X 
Arşiţa stiri: 214
Jocurile Olimpice stiri: 272
Transnistria stiri: 1418

Record de medalii olimpice pentru Moldova la Paris

10 aug. 15:00   Sport
3 ore in urma 1485 0

Sportivii din Moldova la Jocurile Olimpice de la Paris au cîștigat patru medalii olimpice, ce a devenit un adevărat record pentru țara noastră după numărul de medalii primite la o Olimpiadă.

Este de remarcat faptul că la ultimele șapte olimpiade sportivii moldoveni au cîștigat 6 medalii, dintre care două de argint și 4 de bronz.

Argintul pentru Moldova la Jocurile Olimpice de la Atlanta din 1996 a fost cîștigat de Nikolae Juravschi și Victor Reneiski (canotaj, canoe dublu, 500 m), precum și Oleg Moldovan (tragere, pușcă cu aer comprimat 10 m, țintă mobilă) la Jocurile Olimpice din Sydney în anul 2000.

Medaliile de bronz au fost cîștigate de: Sergei Mureico (SUA, 1996 Atlanta, lupte greco-romane, 130 kg), Vitalie Grușac (Australia, 2000 Sydney, box, pînă la 67 kg), Veaceslav Gojan (China, 2008 Beijing, box, 56 kg) și Sergei Tarnovschi (Japonia, Tokyo 2020, canotaj, simplu canoe, 1000 m).

La Jocurile Olimpice de la Paris, Moldova a primit 4 medalii. Luptătoarea Anastasia Nikita a cîștigat medalia de argint la concursul feminin de lupte libere la categoria de greutate pînă la 57 kg. Medaliile de bronz la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024 au fost cîștigate de judoiștii Denis Vieru (la categoria de greutate pînă la 66 kg) și Adil Osmanov (la categoria de greutate pînă la 73 kg), precum și canoistul Serghei Tarnovski (canotaj, simplu canoe, 1000 m).


Astfel, Anastasia Nikita a devenit prima femeie din Moldova care a cîștigat o medalie olimpică. Totodată, pentru prima dată în istoria luptei feminine din Moldova, o sportivă din țara noastră a urcat pe podium la Jocurile Olimpice de vară. Anastasia Nikita a adus Moldovei medalia olimpică de argint după o pauză de 24 de ani.

Pentru prima dată în istoria Moldovei independente, Serghei Tarnovski a cîștigat două medalii olimpice de bronz, cîte una la două olimpiade la rînd.

Anterior, Președintele Republicii Moldova Maia Sandu, Prim-ministrul Dorin Recean și Președintele Parlamentului Igor Grosu au remarcat că la Jocurile Olimpice de vară de la Paris sportivii din Moldova au obținut un succes extraordinar și scriu o nouă pagină în istoria sportului național.

8
1
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав